latinica  ћирилица
19/11/2020 |  18:12 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Мишо Миљановић - власник највећег стада оваца у Семберији (ВИДЕО)

Мишо Миљановић, из семберског села Горњи Драгаљевац, један је од највећих узгајивача оваца у овом крају. Његово стадо броји 420 грла, а опредијелио се за расу праменка, јер је отпорна, издржљива и са скромним потребама у исхрани и њези. Корона је утицала и на потражњу па ће ове зиме обори бити препуни оваца.
Семберски овчар - Фото: РТРС
Семберски овчарФото: РТРС

На самом ободу семберске равнице гдје почињу брежуљкасти крајеви, на пашњацима између три села, Мишо Миљановић до првог снијега води на испашу своје стадо оваца. У овај посао не иде без свог вјерног пса овчара Гаре.

- Код мене је углавном заступљен травничко-влашићки сој оваца. Оплемењивао сам га са праменком. Ради се о полудивљој овци, која тражи услове пашњака, кретање, па чак и боље се развија уколико се креће, јер се ради о номадској овци - описује Миљановић.

У исхрани оваца Мишо користи сијено, силажу и кукуруз у зимском периоду, који им, како каже, даје снагу и енергију. Сваког дана стадо се повећава јер на свијет стижу јагњад. Из године у годину повећава се и број оваца које ојагње двојке што није карактеристично за праменку.

- У 70 одсто случајева ојагњи двоје, мада сви не преживе, тако да 50 до 60 одсто јагњади опстане, а прошле године осам пута је ојагњено по троје. 60 до 70 одсто њих оствари друго јагњење, што је необично за праменку - истиче Миљановић.

Он је задовољан и подстицајима које добија, а који по једном приплодном грлу износи 11 марака.

Добијена средства искористи да овцама побољша исхрану у коју додаје неопходне витамине који ће оснажити свако грло.

Квалитет његових оваца потврђен је у протекле три године, а на Сајму пољопривреде у Бијељини његове овце освојиле су златну медаљу и шампионску титулу.