latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:45 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Проглашено кризно стање у Сјеверној Македонији

У Сјеверној Македонији проглашено је кризно стање у трајању од мјесец дана.
Стево Пендаровски (фото: MIA) -
Стево Пендаровски (фото: MIA)

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски изјавио је данас да је одлуку о томе донио Савјет безбједости на приједлог Владе.

- На снази је кризно стање на сјеверној и јужној граници у вези са илегалним преласком миграната и избјеглица и на тим подручјима војска и полиција раде заједно, а послије данашње одлуке таква сарадња ће бити омогућена на готово цијелој територији земље - рекао је Пендаровски.

Он је навео да је тренутно војска активно укључена у пружање подршке полицији и здравственим установама у ограниченом обиму, ослањајући се само на Закон о служби у војсци.

Пендаровски је напоменуо да је друга важна законска могућност у вријеме кризног стања да Влада управља ресурсима органа државне управе и јавних предузећа општина и града Скопља, што у овом случају укључује и приватне здравствене установе.

- Овдје се не ради о национализацији приватних болница, већ о управљању њима у борби против пандемије вируса корона тамо гдје влада сматра потребним - рекао је Пендаровски, пренијела је ТВ21.

Ово је први пут у Македонији да је на цијелој територији проглашено кризно стање.