latinica  ћирилица
18/11/2020 |  21:55 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

Иван Оташевић и Наталија Младеновић одржали концерт у Бањалуци

Истакнути виолиниста Иван Оташевић и угледна пијанисткиња из Београда Наталија Младеновић вечерас су у Бањалуци одржали концерт, уз примјену свих прописаних епидемиолошких мјера.
Иван Оташевић - Фото: Глас Српске
Иван ОташевићФото: Глас Српске

Оташевић каже да је за њега била велика част да у Банском двору наступи са Младеновићевом, фантастичном пијанисткињом, која биљежи квалитетне наступе са реномираним свјетским умјетницима.

- Чињеница да је дипломац чувеног Музичког конзерваторијума "П.И. Чајковски" у Москви даје озбиљан значај овом концерту у Бањалуци. Извели смо композиције Ј.С. Баха, В.А. Моцарта, Ц. Франка и Х. Вјењавског и мислим да смо имали успјешан и добар концерт - навео је Оташевић.

Овај концерт био је прво представљање публици у Бањалуци Наталије Младеновић, чије пријатељство са Иваном Оташевићем, како каже, траје годинама, саопштено је из Културног центра Бански двор.

- Ова музика је пре свега јако лепа. То није музика која човека може да уведе у стање депресије или да публика после концерта каже да ништа није разумела. Ово је музика која је изузетно блиска сваком - истакла је Младеновићева.

Иван Оташевић рођен је у Београду, гдје је стекао основно и средње музичко образовање. Дипломирао је на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, а затим магистрирао на Академији умјетности у Бањалуци.

Један је од оснивача Бањалучке филхармоније. Учесник је бројних фестивала на којима је освајао награде и признања.

Наталија Младеновић рођена је 1973. године у Самари /Русија/. Од 1985. године похађала је Централну средњу специјалну музичку школу при Државном конзерваторијуму "П.И. Чајковски" у Москви. Са седамнаест година је примљена на Московски државни конзерваторијум "Чајковски". Дипломирала је 1996, од када живи и ради у Београду. На Факултету музичке уметности запослила се 1998. године, као умјетнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте. Магистрирала је, а тренутно је на завршној години докторских студија клавира.

Добитник је награда на међународним такмичењима "Петар Коњовић" у Београду и "Рубинштајн" у Паризу.

Концерт је требао да буде одржан у оквиру програма 3. Интернационалног музичког фестивала "Јесења соната плус", али је у октобру отказан због објективних разлога.