latinica  ћирилица
18/11/2020 |  20:42 ⇒ 20:46 | Аутор: СРНА

Фотографије умјетника умјесто политичара на билбордима

Портрети домаћих умјетника, филозофа и терапеута замијенили су фотографије политичких кандидата на 166 билборда у градовима у Републици Српској и Федерацији БиХ у оквиру изложбе умјетнице Јелене Медић "Будни".
Билборд с ликом Сретена Зеца (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Билборд с ликом Сретена Зеца (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Улице Бањалуке, Сарајева, Мостара, Требиња, Зворника, Бијељине, Тузле, Добоја, Приједора, Новог Града, Брчког, Модриче, Дервенте, Прњавора, Градишке, Лакташа, Челинца и Котор Вароша од јуче су обучене у ново рухо.

- Лично вјерујем да ако се човјек није позабавио оним што је у њему, ако се није сам изборио за своју истину, практично је свеједно ко ће бити на власти, и то је моја порука. Ја бих жеqела нагнати људе да се почну сами унутар себе борити за своја права, а онда ће некако ти људи којима су додијељене позиције постати власт каква нам треба - каже Медићева.

Она је истакла да је је почела да пише аутобиографски роман, што је изискивало дубоко зарањање у себе и суочавање са истинама о себи и другима. Исти поступак наставила је у фотографском студију са 25 врло интуитивних људи, који су прошли или се налазе у процесу буђења.

- То није кренуло из идеје, већ више спонтано. Јавио ми се колега глумац да ме пита да му направим портрет... Рекла сам да сад не могу јер сам фокусирана на писање романа, а онда је наишла друга глумица и питала ме да јој правим портрете и видјела сам да ту има нешто што не треба да одбијем - рекла је Медићева за Независне новине.

Испред Јелениног објектива нашли су се: Ања Илић, Нина Бабић, Слађана Зрнић, Тајана Дедић Старовић, Теа Јагодић, Златан Видовић, Душко Мазалица, Хелена Јагги Косић, Милица Миловановић, Маја Регодић, Николина Скендерија Бонет, Марко Недељковић, Сњежана Максимовић, Наташа Перић, Јелена Топић, Сретен Зец, Бојан Микулић, Лазар Станишљевић, Пеђа Гајановић, Борјана Мрђа, Свјетлана Марковић, Миљка Брђанин, Марија Шестић, Дијана Јосиповић и Данијела Караћ.

Она је додала да су модели који су позирали у истом животном периоду као и она, те да је то што може да каже кроз портрете исто оно што је жељела да пише у роману.

Да у овом процесу није била сама показује и чињеница да је за потребе изложбе билборде уступио Горан Ћорић из компаније Метромедија, тако да су улице постале галеријски простор.

Јелена Медић рођена је 1980. године у Новом Саду, а 2000. је дошла у Бањалуку да студира. Завршила је глуму и драматургију, а све што је у животу направила - направила је играјући се. Тема којом вјерује да ће се заувијек бавити је човјек и његов карактер.