latinica  ћирилица
18/11/2020 |  09:17 ⇒ 09:23 | Аутор: Блиц

Како је Јапан подигао привреду за 21 одсто упркос пандемији?

Ово је први раст јапанског бруто домаћег производа у посљедња четири месеца и знак да земља излазећег сунца постепено излази из рецесије изазване пандемијом вируса корона, преноси "Ројтерс".
Токио (Фото: Thinkstock) -
Токио (Фото: Thinkstock)

На кварталном нивоу, БДП Јапана је порастао за пет одсто, јаче од тржишних предвиђања која су износила 4,4 процента.

Приватна потрошња, која у БДП учествује са више од 50 одсто, повећана је за 4,7 процената у тромјесечју јули - септембар у односу на претходни квартал, опорављајући се након пада у периоду април - јун који су узроковале мјере затварања усмјерене на спречавање ширења вируса.

Екстерна потражња – извоз умањен за увоз – допринијела је расту БДП-а са 2,9 процентних поена, што се дугује оживљавању иностране потражње за јапанским производима која је погурала раст извоза за седам одсто.

Међутим, капитални издаци су пали за 3,4 одсто, потонувши други квартал заредом, што указује на то да је неизвјесност везана за пандемију извршила притисак на пословни сентимент.

Јапан је до сада донио два пакета економских подстицаја у вриједности од 2,2 билиона долара с циљем ублажавања посљедица здравствене кризе, а која су обухватила и исплате новчане помоћи домаћинствима, као и кредите за мала подузећа.

Премијер Јошихиде Суга наложио је Влади да припреми још један пакет подршке привреди јер посљедице од пандемије и даље трају.

Упркос знацима побољшања посљедњих месеци, аналитичари предвиђају да ће трећа највећа економија свијета забиљежити пад од 5,6 одсто у текућој фискалној години која се завршава у марту 2021, и да ће бити потребне године да се врати на ниво пре ковида-19.