latinica  ћирилица
17/11/2020 |  09:04 ⇒ 09:05 | Аутор: Независне

"Јесења соната плус", концерт у Банском двору

У Концертној дворани Банског двора сутра ће се у 20 часова публици представити истакнути домаћи виолиниста Иван Оташевић и угледна пијанисткиња из Београда Наталија Младеновић.
Бањалука (Фото: Александар Чавић) -
Бањалука (Фото: Александар Чавић)

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 3. Интернационалног музичког фестивала "ЈЕСЕЊА СОНАТА ПЛУС". Овај концерт првобитно је требао бити одржан у октобру (10.10.) али је због објективних разлога отказан.

Број мјеста у публици је ограничен, а обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу. Иван Оташевић је рођен у Београду, гдје стиче основно и средње музичко образовање. Дипломирао је у класи проф. Уроша Пешића на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, а затим магистрирао на Академији умјетности у Бањој Луци у класи проф. Марије Јокановић.

Од оснивања Бањалучке филхармоније ангажован је као умјетнички директор у управи, те као концертмајстор симфонијског и гудачког оркестра, а затим и извршни директор Бањалучке филхармоније са којом реализује и наступа на преко 150 концертних наступа у земљи и иностранству.

Од 2005. године је ангажован на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, а тренутно је предавач у звању ванредног професора на смјеру Виолина и руководилац је Катедре за гудачке инструменте.

Наталија Младеновић је рођена 1973. године у Самари (Русија). Од 1985. године похађала је Централну средњу специјалну музичку школу при Државном конзерваторијуму "П. И. Чајковски" у Москви, гдје су њени професори били Владимир Буњин и Анатолиј Рјабов.

Са седамнаест година је примљена на Московски Државни конзерваторијум "Чајковски", гдје је студирала у класама Ларисе Дедове, Ирине Осипове и Јевгенија Малињина. Дипломирала је 1996. године са одличним успјехом. Од исте године живи и ради у Београду.

На Факултету Музичке Уметности се запослила 1998. године, као умјетнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте. Магистрирала је у класи Невене Поповић, а тренутно је на завршној години докторских студија клавира под менторством ред. проф. Лидије Станковић.

Добитник је награда на међународним такмичењима "Петар Коњовић" у Београду и "Рубинштајн" у Паризу.

Наступала је као солиста са оркестрима Самарске филхармоније, РТС-а, Умјетничким ансамблом "Бинички", и диригентима А. Шуревим, Б. Суђићем, Д. Вилићем.