latinica  ћирилица
16/11/2020 |  19:24 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

У Сребреници убједљиво води Грујичић (ВИДЕО)

На основу пребројаних гласова са 28 редовних бирачких мјеста у Сребреници, кандидат коалиције српских странака за начелника општине Младен Грујичић води са 2.568 гласова у односу на противкандитата, бошњачких странака Алију Табаковића. Грујичић је освојио 4.464 а Табаковић 1.896 гласова. Иако би се разлика могла смањити када се преброје гласови из одуства и поштом, Грујичић је увјерен у побједу.
Младен Грујичић - Фото: РТРС
Младен ГрујичићФото: РТРС

Присталице Младена Грујичића већ су синоћ славиле. Нови дан у Сребреници донио је потврду његове, значајне предности у односу на Алију Табаковића, на редовним бирачким мјестима. Ипак, бошњачки кандидат не признаје пораз, Грујичић зна зашто.

- У шта се они уздају, то су гласови поштом и гласови у одсуству. Међутим међу гласовима поштом постоје и они који су на мојој страни а у одсуству је 1.300, а они очекују 1.700 гласова и ту је простор за изборни инжињеринг. Али ја вјерујем да ништа не може да поремети резултат, може да смањи разлику али је побједа неупитна - рекао је Младен Грујичић, кандидат Коалиције "Заједно за Сребреницу".

Алија Табаковић није хтио пред српске медије, умјесто њега шеф Изборног штаба објашњава на чему Бошњаци граде оптимизам да ће поново добити начелника Сребренице.

- Када збројите гласове расељених лица у Федерацији то смањује разлику на 700, Бошњака има пријављених око 1.700, те све калкулације иду у корист Алије Табаковића , видјећемо када дођу гласови поштом - тврди Садик Ахметовић, шеф Изборног штаба бошњачке коалиције "Моја адреса је Сребреница".

За гласање у одсуству регистровано је 1.770 а поштом 2.425 гласача. Поучени искуством са претходних избора требаће најмање 10-так дана да буду пребројани у Сарајеву.

- Не кажем да могу промјенити, али ће гласови из одуства и поштом дати побједника у укупном збиру са гласовима са редовних бирачких мјеста - истакла је Љиљана Стевановић, предсједник општинске Изборне комисије Сребреница.

У оба табора процјењују да ће бити мала разлика можда стотинак гласова. Тек сада се види колико је била погубна одлука ЦИК да не дозволи право гласа, лицима која су стекла личну карту у Сребреници, након 01. октобра.

- Ишло се на руку бошњачким странкама - поручује Грујичић.

Стевановићева наглашава да је то била погрешна одлука ЦИК-а да забрани гласање тим лицима.

Неизвјестан је и састав локалног парламента, мада из Коалиције "Заједно за Сребреницу" поручују да ће имати 11 одборника, довољних за скупштинску већину.

Сребреница још није добила начелника иако су оба кандидата прогласила побједу. Али зато су сребреничани добили нешто друго, миран и коректан изборни дан, без неправилности и инцидената на националној и било којој основи.