latinica  ћирилица
16/11/2020 |  14:19 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Стефановић: Захвалност КФОР-у на очувању безбједности Срба на Космету

Министар одбране Србије Небојша Стефановић изразио је данас захвалност мађарском контингенту у КФОР-у на очувању безбједности српског становништва на Косову и Метохији.
Небојша Стефановић (Фото: Screenshot/Youtube) -
Небојша Стефановић (Фото: Screenshot/Youtube)

 Стефановић је рекао да ће у томе значајну улогу имати и преузимање функције команданта КФОР-а од Мађарске, које је предвиђено за новембар сљедеће године.

Он је на састанку са амбасадором Мађарске у Београду Атилом Пинтером истакао улогу и допринос Мађарске одржавању регионалне стабилности, саопштено је из Министарстав одбране Србије.

Стефановић је рекао да је спољнополитички циљ Србије чланство у ЕУ, као и развој сарадње са земљама региона ради одржавања мира и стабилности, што су, како је указао, кључни предуслови за економски напредак.

Пинтер је подсјетио да је безбедност и стабилност региона најзначајнија тема у Мађарској, што је и један од разлога њиховог појачаног присуства на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу.

Он каже да је преузимање позиције команданта КФОР-а од Мађарске у 2021. години значајно не само за Србију, већ и за безбједност земаља региона, али и цијеле Европе.

Пинтер је оцијенио да је сарадња Србије и Мађарске у области одбране достигла историјски максимум, те да постоје могућности за њено унапређење у областима од заједничког интереса.