latinica  ћирилица
16/11/2020 |  10:30 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

Изложба филмских плаката "Филмови које смо гледали"

Кинотека Републике Српске организује изложбу филмских плаката из Архива Кинотеке под називом "Филмови који смо гледали".
Изложба филмских плаката - Пале - Фото: СРНА
Изложба филмских плаката - ПалеФото: СРНА

Изложба ће бити постављена у Културном центру Источно Ново Сарајево од 18. до 24. новембра, а отварање је планирано за сриједу, 18. новембра, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

Уз изложбу биће приказан и филмски програм "Бдење душе", рефлексија истоимене манифестације, која се већ 14 година одржава у Сремским Карловцима.

Циљ манифестације "Бдење душе" је промовисање кратких и документарних филмова посвећених темама и ауторима који се баве српском историјом, културом и духовношћу.

Прве вечери, у четвртак, 19. новембра, на програму је документарни филм "Лавиринти Игора Васиљева". Филм говори о Игору Васиљеву /1928–1954/, потомку руских емиграната рођеном у Београду. Режију потписују Андрија Димитријевић и Мирослав Бата Петровић.

Друге вечери, у петак, 20. новембра, на програму су документарни филмови "Прича о Вишњи" и "Траговима сведока".

"Прича о Вишњи" је документарни филм о спасавању јеврејске дјеце у Пироту током Другог свјетског рата. Сценарио и режију потписује Емилија Лилић.

"Траговима сведока" је филм о руским емигрантима који су се обрели на тлу Краљевине Југославије. Један од њих био је човјек невјероватног животног пута - путник, ратник, шпијун, емигрант, писац, затвореник, осуђеник, заводник, публициста и свједок - Василиј Витаљевич Шуљгин. Филм је режирао Бошко Милосављевић, навели су организатори.

Пројекције филмова ће се одржати у Културном центру Источно Ново Сарајево са почетком у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.

Планирано је да гости Кинотеке Републике Српске буду аутори филмова.