latinica  ћирилица
16/11/2020 |  08:55 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Огар: Можда ће Западу да се отворе очи након напада терориста у Бечу

Бивши француски официр и вођа специјалаца који је први ушао на Косово и Метохију након Кумановског споразума Жак Огар изјавио је да не треба да чуди што је недавни терористички напад у Бечу извео неко ко је имао тијесне везе са самопроглашеним Косовом.

- Одавно је познато да радикални исламисти одржавају везу са Косовом. Види се да постоји веза. Можда ће Западу послије свега овога почети да се отварају очи. Бар се томе надам -рекао је Огар.

Он је констатовао да је крајње вријеме било да се Хашим Тачи са својим саучесницима нађе пред судом, да је помно пратио његов долазак у Хаг и да је веома задовољан што је у затвору.

Огар је за "Вечерње новости" рекао да је истинске размјере злочина ОВК открио на лицу мјеста и то у веома кратком року кроз потресна свједочења Срба, Албанаца и Рома и да је брзо схватио да у ОВК нису били "анђели", како су то тврдили Мадлен Олбрајт и њој слични.

Он је нагласио да је од суштинског значаја заштита свједока које су до сада "налазили удављене у кади и које су газили аутобуси".

- Пресуда Тачију и осталим у Хагу била би јасна порука за такозвану Републику Косово. Ако су је основали осуђени за злочин против човјечности таква "држава" би у старту била умрљана тим злочинима - рекао је Огар, који је и сам пристао да свједочи, али га на крају нису позвали.

Он је навео да су још прије неколико година имали све доказе против Тачија.

- Питање је зашто су толико чекали са суђењем, али као што се каже, боље икад него никад - каже Огар.

Он се нада да правда неће бити разочаравајућа, да ће суд радити свој посао и да неће дозволити да се на њега утиче притисцима споља.

- Сви знају да су постојали недвосмислени докази за злочине у случају Рамуша Харадинаја, али је он и даље слободан. До сада се видјело да је ријеч о политичком правосуђу на које лако могу да утичу различите владе. Ако је правосуђе заиста независно, биће осуђени на дугогодишњи затвор - закључио је Огар.