latinica  ћирилица
16/11/2020 |  08:22 ⇒ 08:26 | Аутор: sputniknews.com

Кисић - Тепавчевић: Немоћни смо пред вирусом када вакцине нема

Показало се да смо немоћни пред вирусом када вакцине нема, рекла је епидемиолог Дарија Кисић -Т епавчевић, чланица Кризног штаба Србије и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Дарија Кисић Тепавчевић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Дарија Кисић Тепавчевић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Она је указала на значај колективне имунизације и вакцинације против Ковида - 19, када вакцина буде стигла у Србију, а упитана за став "антиваксерског" покрета према томе, навела да су посреди "бесмислице".

- Желим да назначим да је вакцинација битна, јер ако је значајан проценат нас имун и ако то постигнемо вакцином, чинимо баријеру за даље ширење инфекције. Онда вирусу постепено слаби вируленција - истакла је Кисић Тепавчевићева за телевизију Пинк.

Додала је да не би улазила у полемике са противницима вакцинације, преноси Тањуг.

- Причати о томе који проценат не би прихватио вакцинацију је нешто бесмислено. Поред пандемије видимо да се сусрећемо и са "инфодемијом", која угрожава животе. Оне су ипак у мањини и вријеме их је демантовало - поручила је она.

Суштина је, каже, подићи колективни имунитет изнад нивоа који ће да дозволи епидемијско ширење болести.

- Степен патогености вируса није његова непромјенљива особина. Она се мијења. Управо је организам који је на њега отпоран најнеповољнија средина - категорична је Кисић Тепавчевићева.

Она је навела да је не тако давно била на снази епидемија малих богиња и гдје је било 15 жртава и преко 6.000 обољелих, што је, како је казала, заиста страшно у 21. вијеку.

- И то зато што је обухват вакцинисања био испод захтјеваног - закључила је Кисић Тепавчевићева.