latinica  ћирилица
14/11/2020 |  14:24 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Жужа: Задовољни бројем уписаних студената

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа изјавила је Срни да је на први циклус студија у академску 2020/2021. годину уписано 28, а на други циклус 17 студената, што је резултат квалитетне онлајн промоције.
Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Музичка академија Универзитета у Источном СарајевуФото: СРНА

- На Музичкој академији се на два студијска програма и два циклуса студија школује укупно 186 студената, и то 121 студент на првом, а 65 студената на другом циклусу студија, што је за једну умјетничку академију значајан број - истакла је Жужа.

Она је навела да Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву има организован студиј првог и другог циклуса на два студијска програма Вокално-инструменталном и Музичко-педагошко-теоријском.

У оквиру Вокално-инструменталног студијског програма настава се изводи на осам смјерова - Клавир, Хармоника, Соло пјевање, Виолина, Виола, Виолончело, Гитара и Флаута, а у оквиру Музичко-педагошко-теоријског студијског програма на три смјера - Општа музичка педагогија, Црквена музика и појање и Композиција.

- За смјер за хармонику на Вокално-инструменталном студијском програму има највише заинтересованих већ дужи низ година, захваљујући изузетно стручном и посвећеном наставном кадру ангажованом на овом смјеру - рекла је Жужа, уз напомену да су прије двије године покренули смјер за виолончело на првом циклусу студија.

С обзиром на то да су се, како је истакла, у међувремену навикли на живот и рад у околностима пандемије, све активности предвиђене за први семестар академске 2020/2021. године реализоваће онлајн.

Жужа, која функцију декана Музичке академије обавља од маја, нагласила је да се труде да одрже живи наставни процес, уз поштовање свих мјера предострожности, како би заштитили индивидуалну практичну наставу на свим главним предметима и "спасили умјетност".

Она је напоменуо да је при крају израда елабората о оправданости извођења наставе на трећем циклусу студија за оба студијска програма, након чега слиједи процедура лиценцирања, те истакла да је од укупног броја запослених наставника и сарадника у посљедњих осам година, 80 одсто из реда студената који су први и други циклус студија завршили на овој академији.

Жужа је подсјетила да због појаве вируса корона први пут након 10 година није одржан Међународни фестивал "Акордеон арт плус", у оквиру којег се одржава и Међународно такмичење пијаниста, а у децембру је планирано одржавање манифестације "Дани Војина Комадине" у оквиру које се одржава и научни скуп "Савремено и традиционално у музичком стваралаштву".

При крају је, како је навела, и процес израде идејног пројекта за нову зграду Ректората, Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и концертне дворане академије, а регулисање имовинско-правних послова биће окончано до краја календарске године и од 2021. године крећу конкретне активности.