latinica  ћирилица
14/11/2020 |  12:37 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Застава филм обиљежава 72 године постојања

Војнофилмски центар Застава филм, установа у саставу Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Србије, данас обиљежава 72 године постојања и рада, а уједно је за 9. јануар најавила премијеру документарно-играног филма "Коридор" у Републици Српској.
Застава филм - Фото: СРНА
Застава филмФото: СРНА

Директор ове куће потпуковник Горан Иконић рекао је да са 30.000 ролни филмске траке, 6.500 видео касета и десетине хиљада видео записа високе резолуције, филмски архив Застава филма представља једну од највећих ризница покретних слика на Балкану.

Иконић је напоменуо да својим значајним пројектима, који су активно заступљени у медијима, Застава филм на најбољи начин промовише културу сјећања, српску војну кинематографију и систем одбране у цјелини, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Он је навео да је у посљедње три године остварена сјајна продукција, као што су документарни филмови "Ратне приче са Кошара" и "Ратне приче са Паштрика", који су имали невјероватну, милионску гледаност и наишли на изузетно позитивне реакције јавности.

У тројној копродукцији са Радио-телевизијом Србије и Радио-телевизијом Републике Српске снимљен је, додао је он, документарно-играни филм "Коридор 92", који је у завршној монтажи, а чија премијера би требало да буде 9. јануара сљедеће године у Републици Српској.

Такође, ту је и документарни филм "Операција ковид 19", који говори о ангажовању Војске Србије на сузбијању епидемије вируса корона.

Међу пројектима који ће ускоро угледати свјетлост дана Иконић је најавио и документарни филм "Прва српска ескадрила" и документарне минијатуре под називом "Српске битке".

Он је рекао да Застава филм спада у модерне продукције, техничко-технолошки и стручно опремљене за реализацију бројних сложених задатака у систему одбране, које су привилегија само развијених армија, а међу њима и Војске Србије.

Војна кинематографија у Србији настала је са појавом прве филмске камере у свијету, а историја Застава филма почиње у љето 1948. године, када је формирано Одјељење за производњу филмова Југословенске армије у Београду.

Данашњи назив Војнофилмски центар Застава филм добија 1962. године и од својих првих остварења до данас ова кућа вјеран је свједок и хроничар догађаја из визуре живота војске.

Бројна су међународна и домаћа признања за професионални рад и остварене резултате које је Застава филм добила од највишег државног и војног руководства, међу којима се посебно истичу Сретењски орден трећег степена за нарочите заслуге за Србији у области културно-документарних дјелатности и Војна спомен-медаља за изузетан допринос систему одбране.