latinica  ћирилица
13/11/2020 |  18:18 ⇒ 21:35 | Аутор: РТРС

Избори 2020: Заражени гласају путем посебних ковид тимова (ВИДЕО)

Изборна тишина у БиХ почиње сутра у 7.00 часова и трајаће до затварања бирачких мјеста у 19.00 часова у недјељу, 15. новембра.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Право гласа на локалним изборима у БиХ има близу 3,3 милиона бирача, који ће гласати на 5.759 бирачких мјеста у 56 општина у Републици Српској, односно 64 у ФБиХ, а опредјељиваће се за кандидате 543 политичка субјекта.

Гласање је омогућемо и у седам ДКП БиХ, као и путем поште за шта је регистровано више од 102.000 бирача.

Лицима која су ковид позитивна или су у изолацији, а није им достављена документација која то потврђује, према свему судећи, право гласа биће ускраћено.

Да би обољеле од Ковида - 19 посјетио посебан мобилни тим, општинским изборним комисијама електронским или путем посредника морају доставити медицинску документацију, а лица која су у изолацији на исти начин, рјешење надлежног органа о изреченим мјерама.

Ако је само у Српској данас регистровано више од 500 обољелих, онда је јасно да је безначајан број од до синоћ 1.615 регистрованих лица за посјету ковид мобилног тима.

Мада захтјевану документацију могу доставити и на дан избора до 9.00 часова, јасно је да већина обољелих своје право гласа неће искористити. ЦИК за то не жели преузети одговорност.

- Врло је јасно да издавање рјешења о изолацији није у надлежности ЦИК - изјавила је члан ЦИК БиХ Вања Бјелица Прутина.

Чланови ЦИК признају да ни могуће изборне манипулације бирачима који гласају посредством мобилних тимова нису у могућности да спријече.

- Мобилне тимове, редовне или ковид, такође могу посматрати посматрачи. Питање је да ли ће бити опредјељени посматрачи да надзиру рад мобилних тимова - рекао је предсједник ЦИК БиХ Жељко Бакалар.

Проблем је и ограничен број присутних на бирачким мјестима. Бакалар каже, сваком ко је акредитован за праћење изборног процеса мора бити омогућено присуство на бирачком мјесту.

- Молимо и неку врсту солидарности да се не прави гужва на бирачком мјесту и да посматрачи схвате да неће моћи ући одмах, да праве неку врсту ротација - истакао је Бакалар.

Потврдили су и да је бирачко право ускраћено бирачима који су током новембра стекла бх. држављанство и важећи идентификациони документ, па за разлику од ранијих избора неће моћи гласати на непотврђеним гласачким листићима.

- Једино да има увид да је био у тој изборној јединици и прије 31.10 - изјавио је члан ЦИК БиХ Суад Арнаутовић.

Но, ако се неко од више од 120.000 бирача регистрованих да гласају путем поште појави на бирачком мјесту моћи ће да гласа на непотврђеном гласачком листићу, што и поред наводне провјере да ли је глас стигао и путем поште, није одагнало сумње у могуће манипулације.