latinica  ћирилица
31/10/2020 |  20:18 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Тестирано више од милион Словака

Више од милион Словака тестирано је данас на вирус корона након што је држава покренула велику логистичку операцију како би тестирала највећи дио популације током викенда.
Тестирање на вирус корона из аутомобила (Фото: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJE) -
Тестирање на вирус корона из аутомобила (Фото: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJE)

Власти су саопштиле да је овај амбициозни план тестирања свих становника старијих од 10 година први те врсте у земљи ове величине. У Словачкој живи око 5,5 милиона становника.

Више од 40.000 здравствених радника и тимова подршке укључујући војнике, полицију, административне раднике и волонтере ради на 5.000 локација како би помогло у тестирању.

Министар одбране Јарослав Над рекао је данас новинарима да је до подне тестирано 828.518 људи, од чега је 7.947 било позитивно.

Он је рекао да очекује да ће овог викенда бити тестирано више од три милиона људи.

Премијер Игор Матович се нада да ће уз помоћ овог плана бити идентификовано и стављено у карантин довољно заражених како би се избјегле оштрије мјере блокаде и рестрикције.

Тестирање је бесплатно и на добровољној бази, али ће Влада увести мјере против људи који не буду учествовали, укључујући забрану одласка на посао.

Словачки медији јављају да се у редовима чека и по четири сата, али се данас послијеподне ситуација поправила.

Тест антиген је брз и резултати су готови за око 30 минута, али је мање тачан од пи-си-ар теста.

Други круг тестирања планиран је за седам дана.

У Словачкој је у посљедња 24 часа инфекција вирусом корона потврђена код 2.573 особе чиме је укупан број заражених повећан на 57.664, док је 219 људи умрло.