latinica  ћирилица
31/10/2020 |  19:43 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Приједорчани захтијевају чишћење корита ријеке Милошевице (ВИДЕО)

Мјештани приједорских насеља Врбице и Тополик захтијевају чишћење корита ријеке Милошевице, која при свакој обилнијој киши плави насеља. Тврде, корито се годинама не чисти, због чега су често поплављене њихове куће. Страхују од погоршања временских услова.
Корито  ријеке Милошевице - Фото: РТРС
Корито ријеке МилошевицеФото: РТРС

Мјештанима приједорског насеља Тополик, свака обилнија киша доноси страх од поплава.

Мјештанка Луца Деспотовић, каже, корито Милошевице, смјештено недалеко од њене куће, не чисти се годинама и због тога не може да прими велику количину кише. Прошле године поплављена јој је кућа, а рјешења и даље нема на видику.

- Мени вода није ушла у кућу до прошле године, а поплавила је собу и купатило. Тражила сам средства за сређивање просторија али никад ништа нисам добила. Потребно ми је бар да се очисти одводни канал и ништа друго - прича Деспотовићева.

Због запуштеног корита Милошевице, огорчени су и мјештани сусједног насеља Врбице. Због густог шибља, дио око Милошевице зову џунглом. Кажу, ако се овако настави, поплаве су неизбјежне.

- Четири године је прошло како корито није чишћено, нити ко води рачуна о томе. Кажу, неће се ни ове године чистити. Ако буде тако, готово је, потопиће нас овдје све - истиче Тоде Новаковић, мјештанин насеља Врбице.

Мјештанин овог насеља Војислав Дошеновић каже да је канал чишћен прије пар година и да је било говора да су обезбијеђена средства за поплочавање, међутим, како наглашава, од тога за сада нема ништа.

А из приједорске Градске управе стигао је одговор:

- Чишћењу Милошевице, од ушћа на ријеци Гомјеници до жељезничке пруге, приступиће се у наредном периоду. Припремљена је потребна пројектна и тендерска документација, те се очекује избор извођача - наведо у Градској управи.

И док чекају на чишћење корита Милошевице, мјештани Тополика и Врбица, надају се да јесен неће бити кишна. Незадовољни су и ситуацијом путне инфраструктуре у насељима.