latinica  ћирилица
31/10/2020 |  16:19 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Завршен интервентни откуп тржишних вишкова товних бикова и свиња (ВИДЕО)

Данас је завршен интервентни откуп тржишних вишкова товних бикова и свиња. Од 3. августа до данас, од око 250 домаћинстава откупљено је око 4.700 бикова и 10.000 свиња по загарантованој цијени која је била повољнија од тржишне.
Откуп меса - Фото: РТРС
Откуп месаФото: РТРС

Влада Српске је из Компензационог фонда издвојила три милиона КМ за ове намјене ради ублажавања негативних посљедица пандемије. Сточари страхују да ће због смањене потражње, а велике понуде, цијена стоке након интервентног откупа падати

Интервентни откуп бикова по цијени од 3,80 КМ по килограму живе ваге и свиња које су плаћане 2,80 КМ, "апсорбовао" је већи дио тржишних вишкова и помогао сточарима да преброде протекла три мјесеца и не дају стоку у бесцијење.

- Исказујемо захвалност према нашем Министарству које је изашло у сусрет и прошле године и ове. Дало је добре резултате,  заштитила се цијена, нико нас није могао уцјењивати са ниском цијеном - каже Љубиша Стевановић из Удружења пољопривердних произвошача Семберије.

Откупљено је и 10.000 свиња, чиме су растерећене фарме, међутим цијена товљеника одмах је пала на 2 марке и 20,30 КМ.

С друге стране, сточна храна је скупља за 10 до 20 одсто, па узгајивачи брину како ће сачувати сточни фонд.

- Улазимо у један период, који иначе за свињогојство није добар. У децембру, јануару и фебруару пласман је врло тежак. Ово јесте добра мјера али ако се заврши на њој, то је краткорочна помоћ и тек сада долазимо у проблем. Ићи ћемо према Министарству са разговорима да видимо шта чинити у периоду - наводи Слободан Петрић, предсједник УО Удружења узгајивача свиња у Српској.

У Савезу удружења пољопривредних произвођача сматрају да је дугорочно рјешење тржишних вишкова заштита домаће производње на државном нивоу.

- Савјет министара мора да искористи сва своја овлашћења, наравно без кршења међународних уговора који то дозвољавају у смислу увођења мјере заштите домаће производње, јер без тих мјера никакве мјере стимулације како Федерације, тако и Српска неће уродити плодом - рекао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Месопрерађивачи су испунили одобрене квоте. До 15. новембра морају да доставе извјештаје.

- У питању је око 2.100 комада јунади и 2.100 свиња. Кад су у питању јунад, сва жива стока је у облику свјежег меса извезена у Турску- навео је Дарко Марковић из Комерцијалне службе предузећа "ЗП-Комерц".

- Ишло се са цијеном од 70 фенинга за откуп по килограму јунећег, а 60 фенинга по килограму свињског меса. Крупнија је стока откупљивана, мада има спорадичних случајева да су чекали да цијена скочи, нису хтјели да продају стоку, очекујући бољу цијену. Ми то пратимо и видимо да су смањене количине увезеног меса - истакао је Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде Српске.

Увезено је 1. 800 тона свјежег меса мање у поређењу са истим периодом прошле године.

- Да је дошло до повећања увоза, требамо бити увјерени да бисмо донијели мјеру ограничења, односно мјеру забране увоза, међутим, није дошло. Очекујем да ћемо то релаксирати кроз политику извоза црвеног меса у земље ЕУ - нагласио је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ.

Из Компензационог фонда издвојено је два милиона марака за интервентни откуп товних јунади, од чега је половина средстава завршила у Семберији, а милион марака за товне свиње.

И интервентни откуп поврћа и воћа иде планираном динамиком. До 30. новембра у плану је да се откупи око 20.000 тона.