latinica  ћирилица
30/10/2020 |  21:05 ⇒ 31/10/2020 | 07:57 | Аутор: СРНА

Софија пријети да ће ставити вето на приступне преговоре

Бугарска је данас запријетила да ће блокирати пут Сјеверне Македоније на чланство у ЕУ и тражи да призна да њихов национални идентитет и језик има бугарске коријене, рекла је данас министар спољних послова Екатерина Захаријева.

Захаријева је нагласила да би Софија могла да стави вето на званичан почетак приступних преговора са Сјеверном Македонијом наредног мјесеца уколико двије стране не ријеше спорно питање.

Бугарска губи стрпљене над, како сматра, одбијањем Сјеверне Македоније да спроведе у дјело споразум о пријатељству које су двије земље потписале 2017. године.

Бугарска зато предлаже подршку званичном почетку приступних преговора уколико Скопље призна да њихов идентитет и језик има бугарске темеље, чиме би биле окончане било какве тврдње да постоји "македонска" мањина у Бугарској.

- Наша забринутост произилази из непрестаних тврдњи да постоји македонска мањина у Бугарској. Признање бугарских коријена би то окончало - нагласила је Захаријева.

Према њеним ријечима, уколико се Сјеверна Македонија сагласи Софија је спремна да призна македонски као један од званичних језика у Бугарској и призна македонски идентитет.

Она је истакла да Софија не оспорава право Сјеверне Македоније на самоопредјељење, нити право да свој језик називају како желе и да су спремни да то и потврде, али да Скопље прије тога мора да призна историјску истину.

Софија сматра да је идеја македонске нације и језика проистекла у бившој СФРЈ крајем четрдесетих година прошлог вијека и да су прије двадесетих година прошлог вијека већина у региону сматрани Бугарима.

Двије земље одржале су разговоре у протекле двије седмице у настојању да ријеше своје несугласице пред састанак ЕУ 10. новембра о овом питању, али уз мало успјеха.

Јуче је сјеверномакедонски премијер Зоран Заев изразио наду да ће двије земље пронаћи рјешење, али је нагласио да идентитет и језик земље нису за дискусију.