latinica  ћирилица
30/10/2020 |  18:31 ⇒ 31/10/2020 | 07:58 | Аутор: РТРС

Рапидно расте број новозаражених; У припреми сет мјера за локалне заједнице (ВИДЕО)

У Српској је у посљедња 24 часа забиљежено 648 новозаражених и девет умрлих.
Корона вирус - Фото: РТРС
Корона вирусФото: РТРС

На болничко лијечење примљена су још 63 лица, па је тренутно хоспитализована 661 особа, од тога 23 је на респиратору.

Институт за јавно здравство организоваће састанак са најугроженијим локалним заједницама да би се размотрило евентуално пооштравање епидемиолошких мјера.

Број новозаражених у односу на број тестираних рапидно расте – здравствене установе секундарног нивоа већ попуњавају своје капацитете.

У 41 локалној заједници регистровани су случајеви заразе, од чега је у 15 општина двоцифрен број позитивних.

Бањалука, Бијељина и Требиње су са највећим бројем позитивних случајева.

Институт за јавно здравство припремиће индивидуални сет мјера за сваку локалну заједницу, како би оне могле што боље да реагују.

- У неким локалним заједницама ти бројеви су ишли до 80 одсто, од укупног броја тестираних су били позитивни. Самим тим, то представља огромно оптерећење, за здравствени систем у тој локалној заједници, али и тој регији коју покрива болница која припада тој заједници, локалном нивоу - изјавио је директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић из Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић је нагласила да је у овом тренутку највећи проблем углавном пораст броја особа која захтијевају хоспитализацију.

- Ја бих подсјетила да проценат оних који захтијевају хоспитализацију у овом моменту је мањи од 10 одсто од активних случајева. Међутим, са оваквом брзином ширења, 10 одсто представља велики број. Морамо зауставити ово ширење - упозорила је Аћимовићева.

Због изузетно погоршане епидемиолошке ситуације у Болници "Свети Врачеви" у Бијељини одржан је састанак директора свих здравствених установа примарног нивоа које гравитирају ка бијељинској болници са члановима Кризног штаба ове здравствене установе.

- Уопште у регији гдје је радила бијељинска болница, дневно радимо око 200 узорака. И даље је висок проценат зарађених чак 65 одсто. Прије десетак дана имали смо само седам пацијената у ковид болници, а данас имамо 47 - истакао је вршилац дужности директора болнице "Свети Врачеви" Бијељина Златко Максимовић.

- Такође смо договорили да ћемо послати одређене наше кадрове из секундарног нивоа здравствене заштите на обуку и да би помогли сам рад болнице - рекао је директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић.

Бањалука предузима све мјере како би зауставило ширење вируса. Завршена је дезинфекција свих стамбених зграда као и јавних, спортских и објеката културе.

Наредне седмице биће дезинфиковани и објекти мјесних заједница. Почело је и тестирање на вирус корона из аутомобила, на новој локацији на Малти.

- У протеклих 10 дана свједоци смо новог таласа епидемије. Појављује се потреба за додатном људском организацијом и логистиком и ресурсима да људи не чекају и брже дођу на ред и да буде мање контаката - изјавио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Тестирају се пацијенти који буду позвани од ХЕС службе и који имају одговарајућу упутницу за тестирање. Зато молим грађане да не долазе на овај пункт због комерцијалног тестирања - нагласила је директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић.

Од понедјељка 2. новембра ђаци се враћају у школске клупе, али иако је стање у образовним установама задовољавајуће, нема опуштања, наглашавају у Институту.

Поновљен је апел грађанима да се што мање крећу и ограниче своје контакте са другим људима у наредном периоду.