latinica  ћирилица
30/10/2020 |  16:43 ⇒ 16:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац о прогону ћирилице из Вуковара: Уставни суд је развластио Владу

Председник Самосталне демократске српске странке и посланик у хрватском парламенту Милорад Пуповац изјавио је да би Уставни суд требало да се изјасни да ли је основан закључак Градског веијћа Вуковара о томе да се у том граду нису стекли услови за повратак ћирилице.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Пуповац је то рекао након што је вуковарско Градско вијеће раније ове седмице прихватило закључак градоначелника Ивана Пенаве да се у Вуковару нису створили услове за враћање ћирилице.

Пуповац је у изјави за ријечки Нови лист рекао да је Уставни суд надлежност за права српске заједнице у Вуковару пребацио на локалну власт.

- Разумијем да то може бити политичко питање у контексту функционисања Владе и коалиције ХДЗ и СДСС, али Уставни суд је, што се овога тиче, развластио Владу. Ми, осим тога, нашим партнерима не сугеришмо, још мање намећемо ставове. Остављамо им да сами процјене шта и колико могу. Залажемо се за потпуну слободу говора - каже Пуповац.

Оцијенио је да је Уставни суд "омогућио да радикална политика, ако има већину у Градском вијећу, може да одлаже ствари, а да је притом централну власт удаљио од Вуковара".

- Очекујем да Уставни суд сада каже градоначелнику Пенави и његовим већницима да разговарају о овој теми, а не да и даље СДСС нема саговорника - каже Пуповац.

Од Уставног суда Пуповац каже да очекује да "Пенави и његовим вјећницима објасни да убудуће својим поступцима не погоршава слику међуетничких односа у Вуковару и онда на основу ње доноси закључке да још није вријеме за проширења нечијих права".

Пуповац сматра да је неприхватљиво одржавање ситуације да у Вуковару "кадија истовремено и тужи и суди".

Истакао је да има све више напада на припаднике српске заједнице, што раде припадници појединих групација, које на одређени начин подржава градски буџет.

Градско вијеће Вуковара је на приједлог Пенаве закључило да би се "проширивање опсега права сматрало непоштовањем и неразумијевањем грађана града Вуковара свих националности, који су се успротивили великосрпској агресији 1991.  године и њихове жртве које би у коначно довеле до нежељених посљедица по суживот у Граду Вуковару".