latinica  ћирилица
30/10/2020 |  11:44 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Словенија: Заражено 1.798, преминуле 23 особе

У Словенији је у посљедња 24 часа вирусом корона заражено још 1.798 особа, а преминуле су 23, објавила је данас словеначка Влада.

Ово је највећи број преминулих у једном дану од почетка пандемије.

Словеначка Влада одлучила је ноћас да строге мјере донесене ради спречавања ширења заразе вирусом корона остају на снази и идуће седмице, јер епидемиолози оцјењују да други талас епидемије још није достигао врхунац.

- Ако својим понашањем подржимо напоре здравствених радника, онда за седам до десет дана можемо очекивати олакшање мјера - рекао је премијер Јанез Јанша.

Ученици и студенти остају код куће и то ће им се рачунати као јесенски празници, па неће бити ни онлајн наставе.

Вртићи ће бити дјелимично отворени за запослене који раде у важним службама попут запослених у здравству, цивилној заштити и полицији.

Остаје на снази и забрана кретања у групама више од шест особа, полицијски час у ноћним сатима, те забрана изласка из општина сталног пребивалишта, осим изузетака као што су одлазак на посао и сличне обавезе.

Ове седмице у Словенији су забиљежени рекордни резултати у броју инфицираних и новообољелих, а здравствене власти и владу посебно забрињавају ограничени капацитети за лијечење ковида 19, јер је све више хоспитализованих и оних који требају интензивно лијечење.

Према јучерашњим резултатима, на интензивним одјељењима је 109 тешко обољелих, па се отварају нова одјељења упркос недостатку потребног кадра, а број активних случајева заразе већ је премашио 20.000.

Број заражених на 100.000 становника у задњих 14 дана јуче је износио чак 955, што Словенију ставља међу државе у Европи најтеже погођене новим таласом пандемије.