latinica  ћирилица
30/10/2020 |  10:41 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Голић: Бољи услови за студенте и наставно особље

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да ће након завршетка енергетског санирања објеката, студенти, али и наставно особље на Универзитету у Бањалуци имати далеко боље услове за наставу и рад, истакавши да је за инвестицију на Економском факултету издвојено је готово 700.000 КМ.
Министрица у посјети Економском факултету - Фото: Тwitter
Министрица у посјети Економском факултетуФото: Тwitter

- Санирана је подстаница за гријање, које је било лоше у цијелом комплексу, и оно ће бити далеко боље него што је било претходних година - рекла је Голићева новинарима у Бањалуци, након што је са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђаном Рајчевићем посјетила Економски факултет, гдје се одвијају радови на енергетском санирању.

Она је подсјетила да су у прошлог години завршени послови на енергетском санирању на Факултету ликовне умјетности у Источном Сарајеву и Факултету за пословне студије у Требињу, те да је саниран и Природно-математички факултет, који је био под заштитом државе, те је додала да је ту уложено више од два милиона КМ.

Рајчевић је подсјетио је да је Влада Српске у овој години издвојила за развој високог образовања више од 120 милиона КМ.

- Изгледа да то нису коначна улагања, ако узмемо у обзир пројекат енеретске ефикасности. Захваљујем минстарки Голић, која руководи овим пројектом и која је кроз овај пројекат обезбиједила енергетску санацију зграде Економског факултета - навео је Рајчевић.

Према његовим ријечима, у првој фази ће, осим Економског факултета, бити саниран Технолошки факултет у Зворнику, а у другој фази планирана је санација Машинског и Правног факултета у Бањалуци.

- То су све инфраструктурни пројекти и њиховом реализацијом ће високо образовање добити још снажнији замах кроз обезбјеђење бољих услова за студенте и академско особље - навео је Рајчевић.

Он је истакао да је ово још један доказ да Влада Српске чврсто стоји на прокламованом курсу улагања у сектор високог образовања.

- Само кроз улагања у високо образовање, у иновативна поља која ће донијети економску корист Српској можемо да рачунамо и на брзи излазак из економске и здравствене кризе и то је пут којим ће Српска ићи у наредном годинама. Влада Српске ће се потрудити да оваквим издвајањима тај пут учини бржим и бољим и да дођемо до оног нивоа развоја високог образовања какво Српској треба - нагласио је Рајчевић.

Декан Економског факултета Универзитета у Бањалуци Миленко Крајишник оцијенио је да је пројекат енергетске ефикасности који спроводи Влада Српске веома значајан за ову високошколску установу, у којој ће проблеми који су дуже трајали бити ријешени.

Он је навео да се пројекат спроводи у више фаза, те да ће у првој бити уложено око 700.000 КМ, а у другој око 1,5 милион КМ.

- Гријање ће бити пуштено данас у пуном капацитету, а очекујемо да ће замјена столарије бити урађена до краја године -  рекао је Крајишник и захвалио Влади Српске и ресорном министарству што су их укључили у овај пројекат.

Он је истакао да је Економски факултет подигао квалитет наставно-научног процеса у односу на окружење.