latinica  ћирилица
29/10/2020 |  22:27 ⇒ 22:41 | Аутор: sputniknews.com

Кон: Могуће рестрикције у Београду

"У Београду из дана у дан имамо повећање, и то не мало, али у остатку Србије, осим у Крагујевцу, то није тако. Можда ће прво доћи до одређених рестрикција за Београд", изјавио је др Предраг Кон.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Како наводи, мора се размишљати о томе шта мјере све доносе, ко ће бити у проблему, али да без обзира на економске разлоге, постоје неке границе које никако не смију да се пређу.

- Имамо преко 120 хоспитализованих за један дан, ако тако наставимо, то ће већ бити озбиљан проблем - рекао је Кон.

Он је истакао да би увођење полицијског часа био пораз.

- Полицијски час је пораз, то значи да немамо свјести да сами зауставимо вирус. Пораз у смислу да нисмо успјели да се солидаришемо око вируса, да нисмо успјели да уведемо нешто што сви поштују, да појединци уништавају колективни сад, и то често врло свјесно - навео је епидемиолог члан Кризног штаба за Б92.

Кон је поново нагласио важност поштовања оних мјера које су на снази.

- Полицијски час је мјера која највише штети свима, али је најефикаснија, јер онемогућује пренос. Он се мора орочити на одређено вријеме, али ако се буде уводио, и то мора да буде прво за нека подручја која су посебно захваћена - рекао је Кон.

Он је додао да се залаже да се уведе ношење маски и у пјешачким зонама, због великог броја људи на таквим мјестима.

Додаје да би закон о епидемији требало да буде усвојен и да ће се након тога многе ствари боље дефинисати, а самим тим и боље спроводити, јер се нада измјенама правног оквира.

Када је ријеч о школама, и даље се ради о спорадичним случајевима, а у случају да се јаве два повезана - тзв. кластер, разред прелази на онлајн наставу.

Како је објаснио, за свако дјете пише информација, редослијед, листе.

- То је огроман посао, онлајн настава – нема посла. Огромно је организација да би се све то обезбиједило - рекао је Кон и нагласио да је зато важна добра сарадња са Министарством просвете.

- Сви су они у огромном проблему, али су из Министарства просвете показали спремност за сарадњу, да су разумијели ситуацију. Ако буде потребе, моћи ћемо одређене мјере да доносимо као епидемиолози - рекао је Кон.