latinica  ћирилица
29/10/2020 |  19:11 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Семберија безбједнија од поплава (ВИДЕО)

На подручју Семберије у току су активности на регулисању унутрашњих водотокова - канала Глоговац и Ободног мајевичког канала, који је дио ширег пројекта "Вода Српске" на заштити од поплава.
Мићо Мићић - Фото: РТРС
Мићо МићићФото: РТРС

Реконструкција канала Глоговац и Ободног Мајевичког канала од 12 километара, ових дана се пиводи крају. Рокови ће, кажу у предузећу које је извођач радова,бити испоштовани.

Драго Стајић, директор компаније "ДиС" која је извођач радова на уређењу каналске мреже у дужини од 12 километара, најавио је завршетак радова у року.

- Преостало је да се изравна 500 метара насипа на МОК-у, чиме је извршена потпуна реконструкција корита и насипа. Корито је очишћено од муља, постављене су стабилизационе греде које штите од ерозије и скинуте све раније постављене каскаде, да би проток воде био добар. Реконструисане су и ниске тачке на насипу које штите брањену страну - рекао је Стајић.

Радови на овом дијелу канала су дио пројекта Вода Српске на заштити Семберије од поплава,рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић и појаснио од каквог је значаја овај канал.

- С обзиром на то да је Савски насип завршен, а уређење и проширење каналске мреже се приводи крају, остаје да се изгради Дрински насип како бисмо Семберију потпуно заштитили од поплава. До сада је све урађено у складу са пројектом који је израђен након поплава 2010. године, а ревидиран после поплава 2014. године, када су поједини одбрамбени појасеви још више издигнути - рекао је Мићић.

Мићић је подсјетио да је Савски насип завршен,али како би Семберија у потпуности била заштићена од великих поплава, преостало је да се уради насип на ријеци Дрини.