latinica  ћирилица
29/10/2020 |  14:13 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Донесена Одлука о оснивању Комисије за границу

Савјет министара донио је данас Одлуку о оснивању Комисије за границу БиХ, која је, између осталог, надлежна за идентификацију границе са сусједним државама.
Сарајево - Савјет министара - сједница - Фото: СРНА
Сарајево - Савјет министара - сједницаФото: СРНА

Комисија је надлежна и за сачињавање приједлога за корекцију граничне линије у складу са Пословником о раду, те припрему приједлога међудржавних уговора и других аката о граничној линији са сусједним државама, саопштено је из Савјета министара.

Комисија броји девет чланова и има мандат од три године.

Чланови комисије су представници министарстава цивилних послова, безбједности те спољних послова у Савјету министара, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послова.

Комисија подноси извјештај о раду Савјету министара најмање два пута годишње.

Савјет министара је размотрио и упутиће Предсједништву БиХ информацију Министарства комуникација и транспорта о учешћу министра Војина Митровића на Дигиталном самиту 2. новембар у Тирани.

Митровић би, након што добије сагласност Предсједништва БиХ, требало у Тирани да у име БиХ потпише Меморандум о разумијевању о мапи пута за 5Г дигиталну трансформацију шест економија западног Балкана, као и Меморандум о разумијевању о регионалној интероперабилности и услугама повјерења у региону.

Потписивањем Меморандума о регионалној интероперабилности стварају се услови за јачање регионалне сарадње и за подршку дигиталној интеграцији, те размјени информација на отворен, безбједан и поуздан начин, при чему се приоритет даје регионалној интероперабилности и дигиталним јавним услугама.

Циљеви Меморандума о разумијевању о мапи пута за 5Г дигиталну трансформацију су унапређење и развој дигиталне интеграције и трансформације на Западном Балкану у складу са раније прихваћеним међународним обавезама у овој области.