latinica  ћирилица
28/10/2020 |  21:42 ⇒ 21:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија увела нове препоруке о тестирању

Словенија је увела нове препоруке за љекаре примарне медицине у вези с тим кога упућивати на тестирање како би се убрзао поступак добијања резултата на вирус корона, саопштила је данас шефица владиног стручног тима Бојана Беовић.

Беовић је на конференцији за новинаре у Љубљани рекла да ће посљедњу ријеч о упућивању на тестирање имати љекар примарне медицине.

Она је истакла да су нове препоруке љекарима да приоритет за тестирање имају они код којих се очекује тежи процес болести и хоспитализација.

Како је навела, ријеч је о особама старијим од 60 година, хроничним болесницима и особама с ослабљеним имунитетом, као и људима који су, због природе свог посла, у контакту с рањивим скупинама, преноси хрватски Индекс.

Беовић је навела да ће се особама с благим симптомима препоручивати да се изолују и остану код куће.

Она је нагласила да се нове препоруке не доносе у циљу смањивања броја тестирања него како би се што прије изоловали носиоци вируса и они који су у контакту са другим људима због природе свог посла.

Говорећи о рекордним бројевима нових случајева вируса корона и хоспитализованих, оцијенила је да је ситуација тешка и да ју је тешко контролисати, али је рекла да је оптимиста да ће досадашње мјере дати резултат.

Беовић је навела да број новозаражених расте "стрмо и експоненцијално" и упозорила да би број хоспитализованих могао да достигне ниво који би премашио капацитет болница, ако се сви не буду досљедно придржавали прописаних епидемиолошких мјера.

Она је потврдила да ће Влада о ситуацији у вези с Ковидом-19 расправљати на сједници у четвртак, при чему није оцијенила изгледним да се уведу неке нове мјере јер је, како је навела, број расположивих мјера практично исцрпљен.

Беовић је, међутим, наговијестила да би могла да буде донесена одлука да мјере карантина за регије и општине, као и полицијски сат, остану на снази, "све док се епидемиолошке прилике не поправе, односно док већ уведене мјере не дају опипљив резултат".

– Јуче је било 2.605 новозаражених и стотињак оних на интензивним одјељењима, а ако се то настави бројке ће вјероватно расти и имаћемо одједном у нашим болницама хиљаду пацијената који се лијече само од једне болести – упозорила је Беовић.

Она је додала да је, према неким оцјенама, у Словенији већ заражено око три одсто становништва, дакле више од 60.000 људи.

Чланови владине групе за Ковид-19 представили су припреме за то да се у Словенији умјесто садашњих молекуларних тестова за откривање присутности вируса корона уведу нови, брзи антигенски тестови.

Тиме би, како преноси хрватски Индекс, капацитети тестирања могли да се јако прошире, јер та технологија омогућава да их изводе мање лабораторије, па и они у домовима здравља.

Тако би, како додаје, број тестираних могао да се утростручи у односу на садашње стање.

Како је речено на конференцији за новинаре Владе Словеније, такво би тестирање било доступно свима, а било би у просјеку три пута јефтиније од садашњих молекуларних тестова у двије овлашћене лабораторије у држави.