latinica  ћирилица
27/10/2020 |  17:24 ⇒ 28/10/2020 | 07:34 | Аутор: РТРС

Додик: Све одлуке високог представника су нелегитимне (ВИДЕО)

Прије него што је из Русије стигла вијест да је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у самоизолацији и да не долази у БиХ, српски члан Предсједништва Милорад Додик, који се требао састати са Лавровим, изјавио је за РТРС да су билатерални односи Републике Српске и Русије добри.
Милорад Додик - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ДодикФото: ТАНЈУГ

Указао је да приче о наводном малигном руском утицају у БиХ долазе са Запада, који се, како је рекао, највише мијешао у БиХ, а која због потеза странаца који су деградирали Дејтон уопште не може да функционише.

Са друге стране, руска спољна политика се, како наводи, заснива на поштовању Дејтонског споразума и међународног права.

Истакао је да је Русија је у задњих десетак година веома јасно издвајала своје мишљење у свим коминикеима ПИК-а, када су они били ризични са становишта поштовања Дејтонског споразума.

-То говори о томе да све што је доносио високи представник је нелегитимно. За одлуке те врсте мора да постоји консензус ПИК, то се није никада обезбиједило. Притисак који су вршили на политичке гарнитуре тог времена је веома сумњив, јер у демократским системима не смије да буде притисака те врсте који је ишао до тога да су људе отпуштали с послова, пријетили. Русија је све то разумијела и рекла да не жели да даје легитимитет таквим одлукама и ми смо захвални - закључио је Додик за РТРС.

Повезане вијести:

Додик: Због странаца БиХ не може да функционише (ВИДЕО)

Лавров у самоизолацији, све планиране посјете се одлажу