latinica  ћирилица
27/10/2020 |  09:34 ⇒ 09:34 | Аутор: СРНА

Лавров о Хрватској: Наметање санкција - препрека за јачање веза

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров оцијенио је да је дијалог Русије и Хрватске редован и напредан, али да озбиљну препреку на путу даљег јачања веза двије земље и даље представљају санкције које, према директном налогу Вашингтона, намећу Брисел и бројне русофобне земље у ЕУ.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

- У посљедње вријеме таква антируска линија постала је пуно активнија. Желио бих да се надам да ће наше европске колеге имати довољно мудрости, далековидости или, једноставно, здравог разума да се наш дијалог са ЕУ и њеним чланицама потпуно обнови на начелима добросусједских односа, поштења, предвидивости и отворености - рекао је Лавров за хрватски Вечерњи лист.

На питање како Русија гледа на терминал за течни природни гас на хрватском острву Крк који суфинансира ЕУ, а на којем годинама инсистирају САД, Лавров је рекао да је то строго унутрашња ствар Хрватске и да свако има право на властиту рачуницу.

- Ако хрватске колеге вјерују да је за економију земље боље куповати течни, а не јефтинији гас из цјевовода, молим лијепо - додао је Лавров.

Он је напоменуо да је Русија већ деценијама поуздан и поштен партнер у погледу снабдијевања енергијом и да је то Загребу добро познато, као и чињеница да уговори о гасу с Руском Федерацијом немају политичку позадину, већ искључиво комерцијалну.

- Наравно, и ми чујемо приче о ноторној "зависности" Хрватске и других европских држава о руском гасу, али у њима не налазимо ништа осим жеље за ширењем неоснованих сумњи. Никоме ништа не намећемо, а све закључене уговоре извршавамо са пуном одговорношћу - истакао је Лавров.

На питање у којем се дијелу преклапају интереси Русије и Хрватске у међународним питањима и у Југоисточној Европи, на примјер у БиХ, односно гдје је могуће заједничко дјеловање, Лавров је оцијенио да се ти интереси подударају на принципијелном нивоу и да је увјерен да су обје земље заинтересоване за јачање међународног мира, безбједности и стабилности, за одрживи развој, те политичко и дипломатско рјешење бројних криза и сукоба.

- Регија Југоисточне Европе остаје природно, историјско окружење за руско-хрватску сарадњу, гдје би заједнички напори требали подржати процесе који подразумијевају продубљивање међусобног разумијевања између регионалних учесника и изградњу система истинског помирења међу нацијама, помирења заснованог на здравом разуму и постојећим међународним споразумима - навео је он.

Лавров је нагласио да једна од тема са партнерима из БиХ остаје проблематика Дејтонског мировног споразума, напомињући да се 14. децембра навршава 25 година од његовог потписивања.

- Мислим да су наши приступи у складу са ставом Хрватске, која је потписала мировни споразум и, самим тим, има свој дио одговорности за његово спровођење, али која је као вјероватно мало ко заинтересована за реализацију основних постулата Дејтонског споразума. Русија је у том смислу спремна да пружи сваку врсту подршке - истакао је Лавров.

Лавров је додао да је Русија увјерена да Дејтонски споразум задржава своју актуелност.

- Његова основна начела суверенитета, независности и територијалне цјеловитости БиХ, равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима омогућавају одржавање мира, стабилности и сигурности, те развој - рекао је Лавров.

Коментаришући разне оптужбе на рачун Русије, Лавров је нагласио да је Западу већ прешло у навику да са Москвом разговара са позиције претпоставке руске кривице за све.

- Антируске испаде наших западних колега које су, срозавши се до баналног безобразлука, потпуно заборавиле шта је дипломатија, не остављамо без одговарајуће реакције. САД и ЕУ добро су упознате о нашим узвратним корацима - рекао је Лавров.