latinica  ћирилица
26/10/2020 |  17:16 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Зеница: Заражена 32 доктора и 40 медицинских сестара

У Кантоналној болници Зеница вирусом корона заражена су 32 доктора, 40 медицинских сестара и 15 запослених у администрацији, док је још педесетак лица у изолацији због контакта са зараженима, што усложњава рад ове здравствене установе, наводи директор те болнице Расим Скоморац.
Кантонална болница Зеница (фото: ba.n1info.com) -
Кантонална болница Зеница (фото: ba.n1info.com)

Скоморац је чланове Владе Зеничко-добојског кантона информисао да је због тога врло тешко на одговарајући начин организовати лијечење, прегледе и контроле пацијентима позитивним на вирус корона, али и свим другима.

Нагласио је да се капацитети убрзано попуњавају и да је све тежа клиничка слика обољелих који су смјештени у Кантоналној болници, што изискује повећан ангажман и особља и материјалних средстава.

Више од 70 одсто заражених пацијената има потребу за подршку кисеоником, а шест је на респиратору.

Кантонална влада дала је сагласност премијеру по овлаштењу Мирнесу Башићу да са Развојним програмом УН потпише споразум о суфинансирању набавке тестова за вирус корона за потребе ПЦР лабораторије у Кантоналној болници Зеница и Општој болници Тешањ.

Влада је у петак одобрила 306.000 КМ којима ће се финансирати набавка 3.000 мултиплекс тестова, 4.500 стандардних ПЦР тестова, те 6.000 комада екстракцијских сетова, што би требало да буде довољно за мјесец дана.