latinica  ћирилица
26/10/2020 |  14:39 ⇒ 14:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Потпуно укидање роминга на западном Балкану у јулу 2021. године

У региону западног Балкана 1. јула 2021. године потпуно ће бити укинут роминг, потврђено је данас на отварању трећег Дигиталног самита западног Балкана, чији је домаћин ове године Тирана.
Роминг (Фото:pixabay) -
Роминг (Фото:pixabay)

Генерална секретарка Регионалног савета за сарадњу Мајлинда Брегу је на отварању онлајн самита, који се одржава до 28. октобра, истакла да је историјским споразумом из Београда 2019. године почело фазно укидање роминга које ће бити окончано 1. јула 2021. године, као и да ће трећи корак бити смањивање роминга између земаља западног Балкана и ЕУ.

- Споразум из Београда је направио велики искорак, а трећи корак, који ће бити средњорочног карактера, јесте смањивање роминга између западног Балкана и ЕУ. Припреме за то су већ покренуте и активности ће бити представљене за вријеме наредног дигиталног самита - рекла је Брегу.

Каже да убрзана дигитализација треба да допринесе интеграцији тржишта земаља западног Балкана и да ће и на Самиту лидера ЕУ и западног Балкана у Софији, који ће бити одржан 10. новембра у оквиру Берлинског процеса, бити потврђена идеја о јединственом тржишту заснованом на слободи протока људи, робе, капитала и услуга.

Циљ је да се створе нове могућности за раст компанија и отварање нових радних мјеста.

Брегу наводи да се регион западног Балкана суочава са новим изазвоима усљед пандемије Ковида – 19 и да је зато дигитална агенда једна од главних за развој у новим условима.

Нагласила је да је паднемија драматично промијенила свијет који знамо и убрзала дигиталну трансформацију друштва и да зато у фокусу треба да буду паметне политике за дигиталну револуцију.

Упркос кризи изазваној ширењем вируса корона, с којом се регион, али и цијели свијет суочава, на трећем Дигиталном самиту западног Балкана разматраће се могућности успостављања партнерстава са приватним сектором у контексту процеса дигиталне трансформације.

Брегу додаје да ће самит окупити високе званичнике Влада из региона, Европске комисије, пословне заједнице и друге партнере.

Регионални савјет за сарадњу и овог пута подржава највећи дигитални догађај у региону Дигитални самит западног Балкана.

Овогодишњи самит, чији је домаћин Влада Албаније, одржава се путем интернета, а у оквиру њега је планиран и завршни министарски састанак 2. новембра у Тирани.

Након Скопља, које је било домаћин првог Дигиталног самита 2018. године и Београда наредне године када је шест економија региона потписало Регионални споразум о смањењу цијена роминга, самит у Тирани ће истаћи постигнућа Дигиталне агенде за западни Балкан.

Од 26. до 28. октобра путем интернета се могу пратити бројне сесије на тему мрежне повезаности и повезаности услуга, дигиталних вјештина, дигиталне економије.

Завршни скуп самита одржаће се 2. новембра министарским панелом о Дигиталној агенди за Западни Балкан када се очекује да ће бити усвојен Меморандум о разумијевању о регионалној интероперабилности и услугама повјерења у региону западног Балкана, као и Меморандум о разумијевању о плану за 5Г за дигиталну трансформацију на западном Балкану.

Дигитални самит западног Балкана дио је Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор, који су подржали лидери из региона у Трсту 2017. године.

Регионални савјет за сарадњу је, заједно са ЕУ, владама из региона, CEFTA и партнерима у напредној фази припреме Акционог плана за заједничко регионално тржиште.