latinica  ћирилица
26/10/2020 |  14:02 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

У ФБиХ обавезно ношење маски на отвореном

Кризни штаб федералног Министарства здравства је због погоршане епидемиолошке ситуације данас донио наредбу да је ношење заштитних маски обавезно на отвореном простору на територији цијеле ФБиХ.
Заштитна опрема (фото:GradZvornik) -
Заштитна опрема (фото:GradZvornik)

Помоћник федералног министра здравства Горан Черкез рекао је новинарима у Сарајеву, након сједнице Кризног штаба, да је донесена и наредба да све болнице у ФБиХ у року од 72 часа морају ставити своје капацитете на располагање.

Черкез је рекао да је затражено и да се активирају све акредитоване лабораторије на подручју ФБиХ, те да су кантонална министарства позвана да склопе уговоре и почну теситрање.

Он је рекао да ће у ФБиХ бити уведено и антигенско тестирање.

- Наредбе су прописане за наредних 14 дана. Ситуација се значајно погоршала. Видјели смо и да данашње цифре то показују. Инциденца је 160, дупло више него прије седам дана - рекао је Черкез.

Из Кризног штаба су подсјетили и на мјере личне заштите, које осим ношења маски, подразумијевају и држање дистанце од два метра, редовно прање руку, провјетравање просторија, избјегавање окупљања и мјеста гдје се окупља већи број људи, те смањење друштвених контаката са другим људима.

- Сви заједно се морамо придржавати прописаних мјера јер у противном може доћи до даље ескалације здравствене кризе, угрожавања живота и здравља људи, али и огромних економских и друштвених посљедица - поручио је Черкез.