latinica  ћирилица
26/10/2020 |  09:16 ⇒ 09:17 | Аутор: СРНА

Чолак: Уцјене никоме не доносе добро

Функционер ХДЗ-а Бариша Чолак каже да су за формирање нове владе Федерације БиХ потребни партнери и наглашава да највећи проблем представљају политичке уцјене.
Бариша Чолак - Фото: РТРС
Бариша ЧолакФото: РТРС

- Између ХНС-а с једне стране и СДА с друге је било договорено да се иде у реорганизацију самих министарстава, имајући у виду чињеницу да су два министарства неуставна и тај процес је био кренуо. Нажалост, нисам сигуран да се превише одмакло у том правцу - рекао је Чолак за "Независне новине".

Говорећи о могућности да након локалних избора крену договори о измјенама Изборног закона, Чолак је навео да се из ове перспективе чини много реалније да ће то дочекати наредну годину.

Он наглашава да је проблем у вези са Изборним законом то што прије свега бошњачка политика, првенствено оличена у СДА, настоји да замијени тезе у оном другом дијелу који подразумијева представљање народа.

- По њима је у реду ако неко припада једном народу и, без обзира на то, изабере га други народ. То је ван памети. Такав избор није легитиман, па на крају крајева, ако погледамо наш устав, то није ни легално - рекао је Чолак, који је и делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Истакао је да је то минимум испод којег Хрвати не могу ићи када је ријеч о домовима народа и избору за чланове Предсједништва БиХ.

- Шта ће нам три члана Предсједништва ако они неће одражавати већинску вољу сваког од три народа? - пита Чолак.