latinica  ћирилица
24/10/2020 |  19:35 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Пословница ИРБ-а од 1. јануара у Приједору (ВИДЕО)

Приједор је међу првим градовима у Српској у којем ће, од 1. јануара, бити отворене пословнице Инвестиционо-развојне банке и Гарантног фонда Републике Српске. Њихове канцеларије у Приједору биће у служби привредника и грађана свих локалних заједница приједорске регије.
ИРБ РС - Фото: РТРС
ИРБ РСФото: РТРС

Најнижа каматна стопа по основу стамбених кредита један је од најзначајнијих пројеката ИРБ-а за грађане.

Почетком године, Инвестиционо-развојна банка смањила је каматну стопу за привреднике на 0,5 одсто. Због свих погодности, пројекат је значајан за привредне субјекте, посебно оне са потенцијалом за унапређење или проширење производње.

- То је свакако значајно за привреду јер само са инвестирањем и повољним средствима која имају ниске каматне стопе можемо бити конкурентни и на домаћем тржишту и на страним тржиштима којима извозимо своју робу - наводи Драгослав Шиљак, директор и власник фирме Мастервуд из Приједора.

Отварањем пословница ИРБ-а и Гарантног фонда, биће олакшана процедура корисницима њихових услуга из цијеле регије - то је лакши пут до информација, подношења захтјева али и доласка до новчаних средстава ИРБ-а.

- Град Приједор ће добити једну изузетну институцију која је стуб развоја Републике Српске већ годинама, која је регулатор самог тржишта и која је самим својим доласком у Приједор послала јасну поруку да ће снажно подржати овај крај и ову регију - истакао је Дражен Врховац, в.д. директора ИРБ Републике Српске.

За привреднике је значајно и отварање канцеларије Гарантног фонда Републике Српске. 

- Ми смо оведје присутни и давали смо доста гаранција, пратимо привредне субјекте и задовољство је што је ту и ИРБ. Намјера је да олакшамо почетак и развој бизниса - рекао је Радивоје Крчмар, директор Гарантног фонда.

Од почетка године, Инвестиционо-развојна банка, само по основу стамбених кредита, пласирала је 50 милиона КМ, што је за надлежне показатељ да млади желе да остану у Српској.