latinica  ћирилица
24/10/2020 |  19:26 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

И у БиХ борба за новог америчког предсједника (ВИДЕО)

Америка се припрема за предсједничке изборе 3. новембра, али велики број Американаца користи законску могућност да гласа раније, што је кандидат републиканаца Доналд Трамп учинио данас. Борба за новог америчког предсједника одвија се и у БиХ.

Показао је то и предизбори документ кандидата демократа "Визија Џоа Бајдена за пријатељство са БиХ", у којем спомиње рат, санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и своју визију централизоване БиХ.

Док подршку оваквој политици не крију бошњачки политичари, аналитичари упозоравају да ће Бајден, побиједи ли, у БиХ водити антисрпску политику.

Без јаке подршке и утицаја Америке, нема опстанка БиХ, поручио је Бајден у предизборном документу, у којем се хвали својим од раније познатим ставовима - да је за вријеме рата подржавао тзв. Армију БиХ и сарајевско ратно руководство, те да је био један од највећих заговорника српске кривице промовишући мантру о тзв. агресији на БиХ.

Као плус, Бајден је навео и увођење санкција, како га назива, српском националисти Милораду Додику. Из документа, који је очигледно намијењен придобијању подршке бошњачке дијаспоре јасно се види, кажу аналитичари, да ће уколико побиједи Бајден водити антисрпску политику.

- Јасно је, чак и онима којима се не допада Трамп а Срби су, да је Трамп много мање опасан за Србе јер он нема никакве идеолошке предрасуде према нама, а да Бајден гради политику која се градила задњих 20 година - каже политички аналитичар Александар Павић.

Бајден у документу наглашава да БиХ може успјети само уз његову подршу, оптужујући Трампову администацију да нема никакав утицај, да је од Европе направила стратешког непријатеља, а вриједности НАТО ставила под знак питања. Овакву политику Бајдена подржали су бошњачки политичари. Називају га провјереним пријатељем независне БиХ, борцем за истину о тзв. геноциду у Сребреници и уласку БиХ у НАТО.

- Што се нас тиче овдје у БиХ, уколико он побиједи сигурно ћемо имати предсједника САД који је показао раније, а ево показује и сада дијелом програма, да је велики пријатељ ове земље, да није заборавио БиХ и да је не мисли заборавити - рекла је министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић.

Подршка Бошњака није изненађење, оцјењује Павић. Јасно је, каже, да се Бајден обраћа само једном од три конститутивна народ - Бошњацима. Чак је и спорни документ Бајденове кампање на друштвеним мрежама објавио Елвир Клемпић, родом из БиХ, који је у његовом изборном тиму.

-Види се да му је шеф за односе са јавношћу за националне заједнице човјек који је рођен у БиХ - муслиман, а који је прије него што је дошао на ту позицију био извршни директор организације за турско насљеђе у САД. То нам говори пуно о томе шта ће да буде - наводи Павић.

Јасно је то и српском члану Предсједништва БиХ, који подржава Доналда Трампа и позива Србе у Америци да учине исто.

- Нећу ваљда подржавати Бајдена који је обични србомрзац, који око себе окупља оне који ће сигурно, ако дођу на власт, све усмјерити против наше заједнице у БиХ, па чак и Хрвата у политичком смислу - каже Додик.

Аналитичари упозоравају да ће се Бајден, побиједи ли на изборима, залагати за централизовану БиХ у којој нема мјеста за Србе, као и за признање независности тзв. Косова.