latinica  ћирилица
24/10/2020 |  13:54 ⇒ 16:03 | Аутор: Агенције

Пјонгјанг апелује на грађане да се пазе прашине из Кине

Сјеверна Кореја упозорила је своје грађане да остану у затвореном, наводећи да сезонска жута прашина која долази из Кине може донијети вирус корона у земљу.
Пјонгјанг - Фото: илустрација
ПјонгјангФото: илустрација

- Како се нове инфекције вирусом корона настављају ширити свијетом, потреба за суочавањем са жутом прашином и подузимањем основних мјера постаје све већа - пише службени сјевернокорејски страначки лист Родонг Синмун.

Тврдња да би се вирус који узрокује ковид 19 могао проширити у Сјеверну Кореју из пустиње Гоби, удаљене 1.900 километара, изгледа да није подржана. Два метра физичке дистанце је уобичајено, иако амерички Центар за контролу и превенцију болести наводи да капљице које садрже вирус понекад могу остати у зраку сатима.

Сјевернокорејске новине пишу да би се грађани требали суздржати од активности на отвореном и морају слиједити смјернице за превенцију, попут ношења маски кад излазе вани, јавио је Реутерс.

Сјеверна Кореја није извијестила о потврђеним случајевима инфекције и те тврдње здравствени стручњаци доводе у питање.

Пјонгyанг је увео строгу граничну контролу и мјере карантина како би спријечио избијање епидемије. Аналитичари кажу да би избијање могло бити погубно за већ економски и политички изоловану земљу.

Државна телевизија КРТ пренијела је у раније ду да жута и ситна прашина могу садржавати штетне твари, попут тешких метала и патогених микроорганизама, укључујући вирусе.