latinica  ћирилица
24/10/2020 |  13:45 ⇒ 13:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Није у мојој природи да будем протоколарни предсједник

Избор на мјесто предсједника Парламента је резултат виђења предсједника Александра Вучија неке моје улоге као шефа друге партије по снази, а људи морају да схвате да функција не чини човјека, него човјек чини ту функцију, изјавио је данас нови предсједник Скупштине Србије и предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дацић.
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP) -
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP)

- Ако неко мисли да ћу бити протоколарни предсједник Парламента, то једноставно није у мојој природи - рекао је Дачић на ТВ Хепи и истакао да су они који говоре да је мјесто предсједника скупштине деградација, или политички дилетанти, или злобници.

Додао је да није жељан извршне власти у смислу полуга које она има јер је законодавна власт у самом врху у систему подјеле власти пошто иза ње стоји народна воља и оцијенио да је ово је највиша функција на којој је до сада био.

Дачић је указао и да је његов избор на мјесто предсједника скупштине резултат прије свега Вучићевог сагледавања будућих међусобних односа и потребе да све институције власти изграђују свој врхунски ауторитет и легитимитет.

Подсјетио да је први пут ушао у парламент као посланик 1992. године, а да се од 1990. није десило да неки предсједник странке буде предсједник скупштине.

- Доста дуго смо разговарали каква би политичка комбинација могла да се направи, имајући у виду скоре изборе који нас чекају 2022. године - рекао је Дачић и додао да очекује све изборе осим локалних и покрајинских.

Он је оцијенио да парламент има и велику одговорност у условима када постоје одређене тензије и додао треба да буде мјесто гдје се одвија дијалог, мјесто са ким ће разговарати и међународни фактори.

Додао је и да представницу Европског парламента говоре да је за њих партнер парламент Србије.

На питање о политичком животу без опозиције у парламенту одговорио је да није у његовој надлежености да неког уводи у парламент, и да о томе треба да размишљају политичке странке.

Он је подсјетио да је као најмлађи посланик још 1992. учествовао у округлим столовима са опозицијом када је на опозициони захтјев уведен цензус од пет одсто, и додао да да сада није спуштен цензус на три одсто, СПАС Александра Шапића не би успио да уђе у скупштину.

- Овде је и наш циљ да видимо какве то имају примједбе друге неке странке везано и за изборни процес и за законе. Веома је важно да се расправља и о свим отвореним питањима у нашем друштву које нису само политичког карактера, већ су друштвеног значаја. Парламент је то мјесто гдје би требало да се чују сви гласови који постоје у нашем друству - рекао је Дачић.

Оцијенио је и да је добро што је Муамер Зукорлић прихватио мјесто потпредсједника скупштине јер је он на неки начин сада опозиција.

- Наша опозиција треба да се пита у какву су ситуацију себе довели, јер ће гледати скупштинску расправу на телевизији - рекао је Дачић.

Предсједник скупштине најавио је да ће данас бити усвојен закон о министарствима, и да ће услиједити избор Владе Србије.

Он се сагласио да је један од значајних циљева борба против организованог кириминала, насиља и мафије, за шта је потребан низ кадровских одлука као и сагледавање низа законских и подзаконских рјешења неопходних за ту борбу.

Избором на мјесто предсједника Скупштине није се, каже, жртвовао за друге јер је дошао на вишу функцију.

- Ја сам прошао све то у извршној власти. Предсједник скупштине је друга личност (у држави) по протоколу, то је тако због значаја институције саме скупштине - рекао је он.

Додао је да предстоји разговор око тога шта је у овом треннутку најбоље да обављају кадрови СПС-а у Влади Србије.

Сматра да је његов избор стратешка одлука и да ће скупштина дјеловати заједно и оперативно са предсједником Вучићем и Владом Србије кроз координацију свих активности.

- У Србију долази министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у договору с предсједником Вучићем и он је затражио да дође у скупштину. Значајно је да скупштима има међународну активности - парламентарну дипломатију - рекао је Дачић.

Додао је да то ипак није приоритет већ је на првом мјесту да скупштина ради ефикасно и одражава државно јединство.

Упитан о безбједности предсједника Вучића поводом објаве борбе против мафије Дачић је рекао да ће онај ко је синоним за борбу против мафије, бити на мети.

- Битно да службе безбједности воде рачуна о томе. Свакако се може очекивати одговор мафије. А то је борба од суштинске важности за друштво јер су мафија и организовани криминал канцер и треба се брзо и превентивно реаговати - закључио је он.