latinica  ћирилица
24/10/2020 |  12:29 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Повећан број обољелих и умрлих жена од карцинома дојке

Републички координатор за малигне болести Зденка Гојковић упозорила је на растући број новообољелих и умрлих жена од карцинома дојке у Републици Српској и позвала жене да изврше мамографске прегледе.
Искра - Фото: СРНА
ИскраФото: СРНА

Гојковићева је напоменула да у развијеном свијету, гдје постоје бољи скрининг програми, смртност од ове болести у опадању.

- Добра дијагностика и опције лијечења такође утичу на смањење смртности, али је мамографски скринининг нешто што је нама потребно - рекла је Гојковићева новинарима у Бањалуци на штанду који је Савез обољелих од карцинома дојке "Искра" поставио поводом 24. октобра - Међународног дана обољелих од рака дојке.

Гојковићева је позвала жене да на вријеме обаве мамографију, те појаснила да већ послије 40. године жена треба да уради прву мамографију и да је понавља у одређеним интервалима.

- Битно је да се свака промјена, која је још мала, открије на вријеме, јер само тако може доћи до потпуног излијечења - напоменула је Гојковићева и додала да је и код жена парасла свијест колико је важно рано откривати ову болест.

Сузана Кекић из "Искре" навела је да у Републици Српској од карцинома дојке годишње оболи између 500 и 600 жена.

Кекићева је додала да се не може рећи које су то критичне године за оболијевање, пошто има и чланица "Искре" које су са 23 године оперисале карцином дојке.

Она је апеловала да жене што више пажње посвете превентивним прегледима с циљем раног откривања ове болести.