latinica  ћирилица
24/10/2020 |  09:04 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Линта: Загреб да објави националност лица са листе несталих

Србија треба да захтијева да Хрватска објави националну припадност 1.869 лица са званичног списка несталих да би се онемогићила даља манипулација рјешења тог питања, сматра предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је напоменуо да представници хрватске власти годинама у јавности износе податак о 1.869 несталих грађана Хрватске, али упорно одбијају да наведу и да је од тог броја више од 1.100 нестали Срби, а мање од 800 су нестали Хрвати.

Он је нагласио да представници хрватске власти лицемјерно говоре да никога не би требало да занима национална припадност несталих и да они тобоже не броје крвна зрнца, а у пракси се баве само несталим Хрватима, саопштено је из Савеза.

Линта је истакао да Србија упорно треба да захтијева да Хрватска призна додатни списак од 630 несталих Срба, да у што краћем року ексхумира нестале Србе са познатих гробних мјеста и идентификује 900 тијела која су у мртвачници у Загребу.

Тиме би, додао је, била демантована врхунска лаж о такозваној великосрпској агресији, односно да су Србија, ЈНА и Срби извршили агресију на Хрватску и да је та земља тобоже била жртва агресије и водила ослободилачки, одбрамбен и праведан рат.

Он је навео да у Хрватској постоји више десетина познатих гробних мјеста гдје се налазе посмртни остаци више од 150 Срба чији тијела нису ексхумирана искључиво због опструкције хрватске власти, а да су Заводу за судску медицину у Загребу посмртни остаци око 900 ексхумираних тијела чију идентификацију опструише хрватска страна, јер су више од 500 страдали Срби.

Линта је оцијенио да дводневни боравак предсједника хрватске Комисије за нестале Стјепана Сучића у Београду, гдје се разговарало о теми несталих лица, потврђује да у Хрватској нема политичке воље да се ријеши питање несталих Срба.

- Сучић је дописнику Хрватске радио телевизије у Београду, изнио велику лаж како Србија годинама кочи рјешавање питања несталих и ускраћује информације о скривеним и премјештеним гробницама - навео је Линта и додао да та изјава представља врхунско лицемјерје.