latinica  ћирилица
23/10/2020 |  19:59 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Рибник: Пуштен у рад систем видео-надзора вриједан 39.000 КМ (ВИДЕО)

У општини Рибник пуштен је у рад систем видео-надзора, за који је општинска управа издвојила 39.000 КМ.
Лукач у Рибнику - Фото: РТРС
Лукач у РибникуФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да је ово заједнички пројекат ресорног министарства и Рибника. Лукач је посјетио и општину Мркоњић Град, гдје је такође планирано постављање видео-надзора.

На територији општине Рибник постављена је 21 камера којима ће се надзирати јавне површине, а све у циљу веће безбједности грађана и саобраћаја.

Мјештани Рибника подржавају постављање видео-надзора, јер сматрају да ће то допринијети већој безбједности.

Општинска управа обезбиједила је средства, а МУП техничку подршку и инсталирање опреме.

Начелник Рибника Небојша Караћ истиче да је оваква опрема била неопходна, јер се Рибник добрим дијелом граничи са Федерацијом БиХ.

- Кроз нашу општину сада пролази једна мигрантска рута, што довољно говори од каквог је значаја систем видео-надзора за Рибник и за безбједност свих наших грађана - рекао је Караћ.

Видео-надзор покрива јавне површине и неће бити угрожена приватност грађана, поручио је Лукач.

- Све оно што се дешава на јавним површинама по питању саобраћаја, те превенције извршења кривичних дјела, прекршаја, као и сама истрага кривичних дјела или евентуално прекршаја који су урађени на територији општине Рибник, сада ће бити процесуирани на много лакши и једноставнији начин - нагласио је министар Лукач.

Овај пројекат биће реализован и у општини Мркоњић Град.

Начелница ове општине Дивна Аничић рекла је да је ријеч о 46 камера, као и да ће их бити потребно још, јер је Мркоњић Град на тромеђи путева, на ентитетској линији са ФБиХ.

Министар унутрашњих послова навео је да ће на тај начин у већини општина и градова Републике Српске у сарадњи са МУП-ом бити реализован видео-надзор у циљу контроле и превентиве кривичних дјела и саобраћаја, али и истрага које помажу МУП-у.

Први човјек МУП-а Српске посјетио је Полицијску управу у Мркоњић Граду и Полицијску станицу у Рибнику.