latinica  ћирилица
23/10/2020 |  19:34 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Вирус корона руши рекорде; Хоће ли бити ревидирања мјера? (ВИДЕО)

Број новозаражених вирусом корона у БиХ први пут је четвороцифрен - 1.179. Умрло је 14 лица. У Српској је 437 новозаражених.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Епидемиолошка ситуација компликује се сваким даном, па се већ говори о ревидирању мјера које су тек неколико дана на снази.

У БиХ је 1.179 је нових случајева заразе – 437 у Републици Српској732 у Федерацији БиХ и десет у Дистрикту Брчко. Умрло је 14 лица – девет у ФБиХ и пет у Српској.

- Ми нажалост биљежимо даље погоршање епидемиолошке ситуације. У овом тренутку можемо рећи да смо у озбиљној ситуацији. Оно што нам слиједи у наредном периоду, треба нам стрпљење и лична одговорност - рекла је Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.

Два дана након закључка о обавезном ношењу заштитних маски и на отвореном, ове се мјере, кажу у Институту не придржавају сви. А требало би, јер вирус не пита вјерујете ли да постоји.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске наводи да најмлађа особа која је тренутно на респиратору има 31 годину.

- То управо показује да сам вирус може да погоди било кога - казао је Зељковић.

Неславни рекорд према броју новозаражених и данас држи Бањалука са 127 нових случајева. Слиједе је Пале са 48 новозаражених и Бијељина са 35. Ситуација у највећем граду Српске процјењиваће се почетком наредне седмице.

- Надам се да ћемо покушати да одржимо минимум радног процеса, да се не затварају фирме, да људи раде и зарађују, а да све остало што буде критично минимизирамо и опет позовемо људе да смање тај број контаката - нагласио је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

У Бијељини ће у наредним данима бити отворена реконструисама стара болница, која ће послужити као ковид болница.

Повећан је и прилив пацијената у Дому здравља.

- Дом здравља, због великог броја људи које треба тестирати, отвара и четврту ковид амбуланту. Све је мобилно, али и њима су капацитети и издржљивост на крају. Треба им помоћи, морају бити озбиљни наши суграђани - рекао је Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Исто апелују и у Источном Сарајеву. Траже и од приватних здравствених установа које врше тестирање на ковид 19, да резултате достављају јавним здравственим установама.

- Градски штаб апелује да грађани достављају резултате тестирања у приватним здравственим установама надлежним домовима здравља, односно породичним љекарима - напоменуо је Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева.

Све мјере, кажу у Институту за јавно здравство, биће ревидиране, па се тек очекује одлука о евентуелној потпуној забрани свих окупљања и начину на који ће се свакодневни живот и рад одвијати.

Највећа дилема и два дана након доношења закључка је ношење маски.

- Закључак који је тренутно на снази вас обавезује да носите маску током кретања. Не носите је приликом физичке активности која је дефинисана на који начин, не носе је особе које не могу саме да ставе маску и дјеца млађа од шест година - додао је Зељковић.

Из Института још једном апелују – симптоме који укључују кашаљ, кихање, малаксалост, болове и мишићима и зглобовима, температуру до 38 степени схватити крајње озбиљно, остати код куће и јавити се свом породичном љекару.