latinica  ћирилица
23/10/2020 |  17:46 | Аутор: СРНА

Оштра полемика Милановића и Пленковића

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да је премијер Андреј Пленковић био "штићеник свих режима", да је на основу лажне дијагнозе анемије избјегао служење војног рока у бившој ЈНА, те да се својевремено ругао Фрањи Туђману.
Пленковић и Милановић (фото: Hina) -
Пленковић и Милановић (фото: Hina)

- Дјеца и синови комунистичких главешина нису могли избјећи служење војног рока, то су могли само повлаштени...Он је био штићеник, лојалан слуга тог режима, он се са свима нама ругао Туђману, то зна десет људи - рекао је Милановић на конференцији за новинаре у Загребу.

Он каже да је одлучио да се обрати медијима не да би се препуцавао са Пленковићем, већ да би одговорио на његове оптужбе да од 2016. године шири говор мржње и да су неке његове ријечи довеле до радикализације и оружаног напада на Марковом тргу.

- Да би се те ствари довеле у везу, треба се толико напрегнути да то заслужује неку нову Нобелову награду за логику. Сви потези и изјаве се пропитују и о њима се говори, шта је евентуално говор мржње, а шта спрдња - рекао је Милановић.

Он је навео да је Пленковић "показао Хрватској средњи прст" тиме што је оружани напад на Марковом тргу прогласио тероризмом.

Пленковић је на конференцији за новинаре, коју је сазвао убрзо након Милановићевог једночасовног обраћања јавности, оптужио хрватског предсједника да износи лажи и да се "код њега виде тешки комплекси пораза на изборима 2016. године".

- Његов тон према мени је потцјењивачки, а изнио је низ лажи о мени и каријери, па и о нашим односима - рекао је Пленковић.

Он је одбацио Милановићеве тврдње да се ругао Туђману, али је потврдио да није служио војни рок због анемије и да му нико није помогао да избјеге војску.

Пленковић је рекао да су Милановићеве тезе "блато, кора од банане и клипови које баца под његове ноге".