latinica  ћирилица
23/10/2020 |  17:28 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Додик: Значајна издвајања Владе за пољопривреду

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Доњем Жабару да су значајни подстицаји које Влада Републике Српске издваја за пољоривреду и да са тиме треба наставити, те да је сада неопходно посветити се креирању пројеката подршке пољопривредним произвођачима како би они остварили капиталну предност.
Додик и Пашалић у Пелагићеву - Фото: СРНА
Додик и Пашалић у ПелагићевуФото: СРНА

- Неопходно је, прије свега, да се као држава укључимо у то да пољопривредне вишкове саберемо и да их успјешно пласирамо јер пољопривредним произвођачима је од кључног значаја да имају сигурн пласман робе - рекао је Додик новинарима након разговора са пољопривредним произвођачима Доњег Жабара, којем је присуствовао и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Срспке Борис Пашалић.

Додик је истакао да пољопривредни произвођачи Доњег Жабара могу бити примјер свима како се треба радити.

- Кључна ствар коју носим одавде јесте потреба да се пољопривредни произвођачи треба да едукују и припреме како би моли самостално аплицирати на разне фондове који нису само фондови Владе Републике Српске, него све више и фондови који долазе из регона, па и ЕУ - рекао је Додик, напоменувши да је састанак са пољопривредним произвођачиа био конструктиван.

Говорећи о издвајањима Владе Српске за општину Доњи Жабар, Додик је подсјетио да је општинска зграда реконструисана средствима Владе Републике Српске, те да сада разговара о неопходној набавци намјештаја.

Пашалић је истакао да има простора за унапређење пољопривреде и да је у посљедњих неколио година видљив њен опоравак, што се најбоље види по подстицајима исплаћеним лани.

- Произвођачима на подручју општине Доњи Жабар Министарство је исплатило 1,2 милиона КМ директних подстицаја, а 2016. години тај износ је био тек око 600.000 КМ - рекао је Пашалић, нагласивши да је тај износ готово удвостручен за три-четири године.

Он је навео да има довољно пољопривредног потенцијала у општини Доњи Жабар, гдје доминира производња млијека, као и тов бикова, те да је учљиво повећање прозводње житарица и индустријског биља.

- Сматрам да, заиста, има простора и за повећање приноса по јединици површине кроз употребу неких нових технологија и сорти хибрида, али и за освајање неких нових површина које су запуштене и у том смислу Министарство намјерава да одређене површине земљишта у овој општини да под концесију - рекао је Пашалић и додао да је у наредном периоду овдје сигуран још снажнији напредак пољопривреде.