latinica  ћирилица
23/10/2020 |  15:54 ⇒ 17:20 | Аутор: СРНА

Вишковић: Важно је имати људе са идејама (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је Влада Српске радила у свим локалним заједницама, од Требиња до Новог Града, али да је важно да у тим срединама буду људи који имају визију, пројекте, који знају шта треба да раде.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је, након састанка са руководством општине Прњавор и обиласка реконструисаног моста на Вијаци, рекао да се у овој локалној заједници заједнички много радило у протеклом периоду.

- У Прњавору имате људе који знају шта хоће и на вријеме кандидују пројекте. За неколико дана биће отворен нови Ватрогасни дом и урађена адаптација Дома здравља. Радили смо пројекте енергетске ефикасности за школе, мокре чворове, гријање, инфраструктурне пројекте - рекао је премијер Српске новинарима.

Он је изразио задовољство што, од прије десетак дана, сви грађани ове општине сада могу да користе градску воду за пиће, што је пројекат у којем је учествовала и Влада Републике Српске, али и истакао да изградња ауто-пута ову локалну заједницу сврстава на мјесто будућег развоја, са довођењем нових инвеститора.

Вишковић је подсјетио да се у близини петље Ауто-пута "9. јануар" на Вијаци налази пословна зона за коју је општина Прњавор неколико хиљада хектара земљишта бесплатно добила од Владе Републике Српске.

- Локална заједница сада то даје инвеститорима, чиме се остварује двоструки профит за локалну заједницу. Први је када прометују земљу за инвестиције, а други је од ренти, уплата пореза и доприноса. Вриједност те имовине са којом општина Прњавор домаћински располаже и управља је око 24-25 милиона КМ. То омогућава да се ти милиони у наредном периоду мултиплицирају кроз отварање привредних субјеката - нагласио је Вишковић.

Он је додао да је на данашњем састанку добио информацију да је већина плацева продата и да се граде пословни објекти.

- Близина ауто-пута и све што ради локална заједница омогућило је да Прњавор у наредном периоду буде не само средина пожељна за живот, него ће се овдје долазити и из других средина да би се оствариле неке друге потребе у животу - рекао је премијер Српске.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш захвалио је премијеру за данашњу посјету, али и упутио захвалност у име грађана општине Прњавор за досадашњу несебичну помоћ и подршку локалној заједници.

Томаш је посебно нагласио 24-часовну помоћ током пандемије вируса корона и изнио податак да је Влада Републике Српске директно буџету општине Прњавор помогла са око 835.000 КМ, а са више од 1.300.000 КМ привредницима у превазилажењу проблема са пословањем.

- У посљедње четири године општина Прњавор је инвестирала више од 16 милиона КМ, од чега је више од 10,5 милиона подршка виших нивоа власти. Сви велики инфраструктурни пројекти не би се могли реализовати да није било Владе Републике Српске и одличне сарадње какву смо имали - рекао је Томаш.

Он је навео да је један од великих проблема на регионалном путу био мост на Вијаци, који је сада реконструисан захваљујући подршци Владе Српске и предузећу "Путеви Републике Српске", у шта је, уз изградњу приступног пута, уложено 380.000 КМ.

- Прије десетак дана вода са изворишта "Повелич" пуштена је у све градске чесме. Наша захвалност свима који су помогли у овом процесу, прије свега Влади Републике Српске, која је прије десетак година обезбиједила 5,7 милиона КМ за рјешење овог проблема - рекао је Томаш.

Он је издвојио и заједнички пројекат са УНДП-ом о изградњи јавне ЛЕД расвјете на подручју општине чија је укупна вриједност око 410.000 КМ, за који је општина уз помоћ Владе и министарства за европске интеграције и међународну сарадњу обезбједила 210.000 КМ, као учешће општине.

Овај пројекат биће завршен до краја јануара.

Посјети реконструисаном мосту на Вијаци присуствовао је и вршилац дужности предузећа "Путеви Републике Српске" Давор Кострешевић, који је рекао да је овај мост годинама представљао лоше пројектно рјешење које је стварало такозвано уско грло.

- Реконструкцијом смо дошли до потребне ширине на мосту, у складу са потребном ширином магистралне путне комуникације. Према приоритетима и у наредним годинама ћемо радити пројекте у складу са потребама локалних заједница да се унаприједи путна инфраструктура - рекао је Кострешевић.