latinica  ћирилица
23/10/2020 |  14:34 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Дефинисани кораци за усвајање закона за кориштење средстава ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и представници ресорног министарства Федерације БиХ дефинисали су кораке за усвајање закона и других прописа који ће омогућити одобравање и кориштење средстава ЕУ у области пољопривреде.
Радни састанак - Фото: СРНА
Радни састанакФото: СРНА

Кошарац је данас у Сарајеву организовао састанак о актуелним питањима и мјерама за унапређење пољопривредне производње у Републици Српској и Федерацији БиХ, током којег су учесници изразили задовољство што је БиХ доставила Европској комисији попуњени ревидирани упитник за извоз црвеног меса на тржиште ЕУ.

- Анализиране су и досадашње активности у вези са могућношћу извоза конзумних јаја на европско тржиште, при чему је констатовано да ће три министарства, у складу са надлежностима, у року испунити неопходне обавезе како би се реализовао овај циљ - саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа након састанка.

У саопштењу се наводи да је указано на неопходност што скоријег постизања договора о методологији пољопривредног пописа и обиљежавања животиња, те је усаглашено да надлежна ентитетска министарства и агенције за статистику предузму све активности како би овај процес могао бити спроведен у 2023. години.

- Закључено је да не постоји потреба за доношењем закона о пољопривредном попису, већ јединствене методологије на основу које ће попис бити извршен, о чему постоји сагласност надлежних ентитетских министарстава и агенција за статистику - истиче се у саопштењу.

На састанку је разматрано питање доношења правилника за узгој индустријске конопље у БиХ и договорено је да током новембра буде израђена радна верзија овог документа, при чему је речено да ће питање прераде индустријске конопље бити предмет накнадних разговора.

- Саговорници су најавили да ће ускоро одржати састанак о Стратегији управљања нуспроизводима животињског поријекла и животињског отпада с циљем изградње прве кафилерије у БиХ - закључује се у саопштењу.