latinica  ћирилица
23/10/2020 |  09:23 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

Гутерес: Ковид 19 мора бити у врху дневног реда

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је да је веома фрустрирајуће то што се лидери Групе 20 у марту нису састали и установили заједнички приступ борби против сузбијања вируса корона као што је то он и предложио.
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com) -
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com)

Према његовим ријечима, умјесто тога, свако од њих је имао неки свој начин док се зараза ширила.

- Резултат је да свака земља предузима, понекад, контрадикторне поступке, а вирус се креће од истока ка западу и сјевера ка југу, док други талас ковида 19 сада угрожава многе земље - нагласио је Гутерес.

Гутерес је изразио наду да ће међународна заједница пред самит Г20 наредног мјесеца схватити да је неопходно да буду координисанији у борби против вируса.

Он је подсјетио да у међународној иницијативи за дистрибуцију вакцина против вируса корона широм свијета познатој као "Ковакс" сада учествује 156 држава, али да недостају средства.

Гутерес је напоменуо да све земље требају да се окупе како би схватиле потребу да "усвоје вакцину са заједничком стратегијом и да заступају снажнију солидарност са земљама у развоју".

Генерални секретар УН додао је да борба против ковида 19 мора бити у врху дневног реда широм свијета, као и на самиту Г20 наредног мјесеца.