latinica  ћирилица
22/10/2020 |  14:42 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Септембарска просјечна плата 965 КМ

Просјечна септембарска плата након опорезивања у Републици Српској била је 965 КМ и у односу на августовску номинално је већа за 0,3 одсто, а реално за 0,2 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Највећа мјесечна плата након опорезивања исплаћена у септембру у износу од 1.467 КМ била је у подручју финансијске и дјелатности осигурања, а најнижа, од 668 КМ, у грађевинарству.

У септембру ове године у односу на исти мјесец лани највиши процентуални номинални раст плате након опорезивања од 15,9 одсто био је у подручјима умјетности, забаве и рекреације.

Просјечна септембарска бруто плата износила је 1.498 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру ове године у односу на август у просјеку су више за 0,1 одсто, док су у односу на септембар прошле године у просјеку ниже за 1,7 одсто.

Највиши годишњи раст цијена у септембру од 3,6 одсто био је у групи алкохолна пића и дуван због повећања цијена дувана и пива, док је највећи пад цијена од 10,8 одсто био у одјељку превоз, због нижих цијена горива и мазива.