latinica  ћирилица
22/10/2020 |  09:49 ⇒ 09:52 | Аутор: in4s.net

Бајаги награда за животно дјело

Музичар Момчило Бајагић Бајага освојио је награду "Дарко Краљић" за 2019. годину, за музичко стваралаштво/животно дјело у домену популарне музике, чија ће додјела бити у уторак, 27. октобра, у сали Удружења композитора Србије (УКС), саопштили су синоћ из удружења.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Одлуку је једногласно дао стручни жири у саставу Радослав Граић, предсједник, и композитори Војкан Борисављевић, Зоран Лесендрић, Срђан Марјановић и Александра Милутиновић.

- Иза Момчила Бајагића је богата дискографија и велики број хитова који га смјештају у сам врх рок сцене у Србији и екс Југославији. И данас његови концерти окупљају бројну публику, како у Србији тако и у региону - навео је жири, преноси Б92.

Истичу да је добитник награде рок музичар, композитор, текстописац, гитариста, вокални солиста и фронтмен своје групе, и пишу о недавним успјесима музичара и концерту којим је обиљежио 35 година умјетничког рада.

- Стваралаштво аутора спада у сам врх популарне музике на нашим просторима. Његове композиције одувијек изазивају дубоке емоције код свих генерација слушалаца, а пјесма "Моји су другови" представља незваничну химну свих расељених људи са простора бивше Југославије - закључио је диригент и композитор Војкан Борисављевић у име цијелог жирија.

Музиколог Ивана Тришић, предсједница Удружења, каже да стваралашто Момчила Бајагића одликује неисцрпна музичка машта, непосредност и ненаметљивост израза у тумачењу самог аутора, као и емотивност која се неодољиво преноси на слушаоце, а стихови које сам пише за своје пјесме, имају умјетничку вриједност и независно од музичког садржаја.

На свечаности у уторак у Мишарској улици 12-14 поводом награде говориће композитор Раде Радивојевић, потпредсједник УКС-а, Петар Пеца Поповић, рок новинар и публициста, и Срђан Марјановић, предсједник Секције композитора џез и забавне музике УКС.

У музичком дијелу програма учествоваће сам лауреат и клавијатуриста Александар Саша Локнер, из заједничког бенда "Бајага и Инструктори", а емитоваће се и видео пројекција са њихових недавних концерата.

Редитељ ове мале свечаности је Марко Бајагић, преноси Б92.