latinica  ћирилица
21/10/2020 |  22:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Шта Хрвати мисле о увођењу евра?

Грађани Хрватске највећу предност евентуалног увођења евра виде у изједначавању Хрватске с остатком Европске уније и једноставнијем плаћању.
Новац (Фото: Keystone) -
Новац (Фото: Keystone)

Највеће бојазни везане су за евентуални раст цијена и губитак "монетарног суверенитета", показују резултати анкете портала МојПосао.

Према истраживању спроведеном путем сервиса МојаПлата на више од 3.500 испитаника, више од трећине анкетираних, њих 35 одсто, нити подржава нити не подржава увођење евра, односно немају јасно дефинисан став и ти испитаници су изузети из даље обраде.

Од грађана који имају мишљење о тој теми, њих 54 одсто подржава увођење евра, док 46 одсто не подржава улазак Хрватске у еврозону. Промјену валуте у већој мјери подржавају старији испитаници, па се тако они старији од 46 година у 65 одсто случајева позитивно изјашњавају о тој теми, а код млађих од 25 година позитивно мишљење има 49 одсто.

Увођење евра подржава 64 одсто анкетираних мушкараца и 43 одсто жена. Истраживање је показало и да су за увођење евра они с вишим платама - за увођење евра је 74 одсто оних са нето зарадом вишом од 8.500 куна, док је код оних с примањима нижима од 4.500 куна тај постотак 43 одсто.

Анкетирани сматрају да ће се напуштањем куне уклонити валутни ризик повезан с курсаом и истовремено добити стабилнија валута, док дио грађана процјењује да ће увођење евра допринијети паду каматних стопа на кредите и смањењу трошкова који настају у мјењачницама приликом замјене куна у евро.

Кад је о недостацима ријеч, испитаници се у првом реду прибојавају повећања цијена и губитка "монетарног суверенитета", а сваки трећи испитаник сматра да је прелазак на евро сувише компликован, а четвртина грађана истиче немогућност коришћења девизног курса на повећање конкурентности економије.