latinica  ћирилица
21/10/2020 |  20:18 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Из библиотеке Јована Дучића"

У Народној библиотеци у Требињу вечерас је отворена изложба под називом "Из библиотеке Јована Дучића" и премијерно приказан кратки филм "Легат Јована Дучића" у продукцији ове установе, у оквиру манифестације "Дучићеве вечери поезије", која се ове године обиљежава поводом 20 година од преношења пјесникових земних остатака из САД у родни град.
Отворена изложба "Из библиотеке Јована Дучића" - Фото: СРНА
Отворена изложба "Из библиотеке Јована Дучића"Фото: СРНА

Отварању изложбе и приказивању филма присуствовала је помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, која је рекла да Министарство просвјете и културе већ годинама финансијски и на сваки други начин подржава "Дучићеве вечери поезије" као једну од најзначајнијих манифестација културе у Српској.

Она је додала да је ресорно министарство финансијски подржало и вечерашњу изложбу, зато што је ријеч о изузетно вриједном легату једног од наших највећих књижевника.

- Оно што је сљедећа фаза када је ријеч о овој изложби јесте да се тај легат дигитализује, да се тако трајно сачува, али и приближи јавности, поготово млађим генерацијама да знају, чувају нашу непроцјењиву културну баштину - рекла је Ђаковићева.

Она је напоменула да је основни задатак свих да чувају књижевну културну баштину као дио националног и културног идентитета.

- Министарство просвјете и културе је управо на том задатку ове године организовало кампању "Читајмо заједно", а један од шест великана које смо промовисали у кампањи је управо Јован Дучић - нагласила је Ђаковићева.

Она је указала да је важно да Бањалука и Крајина као Петра Кочића славе и Јована Дучића, али и да и Требиње и Херцеговина славе оба ова великана.

Ђаковићева је подсјетила да је Министарство просвјете и културе прије нешто више од мјесец дана организовало у Требињу изложбу о Петру Кочићу и његовој породици.

- Управо због тога што смо на трагу да је неопходно успоставити књижевне и културне руте и наше књижевне великане приближити сваком грађанину Републике Српске, да се осјећају да је то дио њиховог богатог националног и културног идентитета - истакла је Ђаковићева.

Замјеница градоначелника Требиња Слађана Скочајић, отварајући изложбу, истакла је да град Требиње увијек може рачунати на Министарство просвјете и културе Српске.

- Хвала што град Требиње држе на мјесту које овај град заслужује. Част је рећи да смо из Требиња, јер нас људи, гдје год да одемо, препознају по Јовану Дучићу. Привилегија је бити данас на овом мјесту, испред Дучићевих дјела, посебно ове године када се обиљежава 20 година од повратка посмртних остатака нашег великог пјесника - навела је Скочајићева.

Библиотекарка Народне библиотеке Требиње Љиљана Нинковић рекла је да ову установу културе краси ова колекција књига Јована Дучића и представља право културно благо, не само у Требињу, већ и шире.

Библиотека Јована Дучића има 6.652 библиотечке јединице. Од тога, 5.500 су монографске публикације, а остало чине серијске публикације и друга библиотечка грађа.

Библиотека је подијељена на требињски и амерички фонд. Требињски фонд чине публикације које су 1941. стигле у Требиње из Португалије /прије Дучићевог поласка у Америку/, а сва библиотечка грађа која представља амерички фонд у Требиње је дошла из Америке 1961. године.

У Дучићевој библиотеци публикације су на 12 језика, највише на српском и француском.

Скупштина општине Требиње је 2004. године, на приједлог Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, прогласила библиотеку Јована Дучића покретним културним добром од великог значаја за Српску.

Вечерас је у оквиру исте манифестације "Дучићеве вечери поезије" у Галерији Музеја Херцеговине отворена изложба "Српске православне школе у БиХ - Љетописи" из Фонда педагошког Музеја у Београду, аутора Александре Миловановић, у оквиру које су представљена 32 љетописа српских основних школа на територији БиХ из периода од 1850. до 1912. године.

Повезане вијести:

Требиње са Дучићевим именом ширило свој значај