latinica  ћирилица
21/10/2020 |  15:49 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Повртари захтијевају веће субвенције

Удружење повртара Републике Српске закључило је да мјере Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске за помоћ повртарској производњи нису дале очекиване резултате јер још није откупљено више од 5.000 тона поврћа, те тражи да се повећају средства за субвенцију за произведено и продато поврће на 3.000 КМ.
Поврће - Фото: РТРС
ПоврћеФото: РТРС

Повртари захтијевају да ресорно министарство повећа средства за субвенцију за произведено и продато поврће на 3.000 КМ, односно, да се прерасподјеле средства од одобрених 2.000.000 КМ од Владе Српске из Компензационог фонда, саопштено је из Удружења.

- Начин прерасподјеле је да милион КМ буде додијељен прерађивачима и откупљивачима, а да се преостала средства у износу од милион КМ преусмјере на ставку "субвенција за произведено и продато поврће" - саопштено је из Удружења повртара Републике Српске.

Повртари траже да подстицај по килограму произведеног и продатог поврћа буде од 0,10 до 0,15 КМ по килограму продатог поврћа за све повртарске културе, осим лубенице, која је једина имала цијену која је оправдавала производњу.

Повртари захтијевају и да се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске придржава Правилника о остваривању права за интервентни откуп поврћа, посебно у оном дијелу гдје се откуп поврћа односи на период од 15. августа до 30. новембра.

Повртари траже и да предузећа извозници поврћа, уколико су откупљено поврће продали на тржишту БиХ, не остварују право на подстицај, а да приликом достављања података о извозу доставе и образац број 38.

- Узимајући у обзир да су ови захтјеви тренутне мјере за подршку превазилажења посљедица насталих у повртарству изазваних вирусом корона, повртари су разматрали и дугорочне мјере које би допринијеле рјешавању проблема у повртарској производњи, те предлажу увођење сезонских прелевмана на увоз поврћа - наведено је у саопштењу.